Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Novi craft adut Dalmatinske Zagore, pivo koje je ime dobilo po figuri Sinjske Alke

Autor: Poslovni.hr
27. listopad 2022. u 15:15
Podijeli članak —
Foto: Pixabay

Ciijeli proces, od kuhanja do boce traje nekih dvadesetak dana

Odnedavno mjesto u domu Sinjana nalazi Edek – prvo pivo proizvedeno u alkarskom gradu. Pivo je osmislio Ivan Šabić, 38-godišnjak u kojem je dugo kuhala ideja o pokretanju ovog posla, piše Dalmacijadanas. Zadnji posao mu je bio u Njemačkoj, gdje je radio u arhivu jednog zdravstvenog osiguranja.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

“Na ideju o bavljenju pivarstvom došao sam tijekom studija u Zagrebu, gdje sam na jednom sajmu kupio knjigu o proizvodnji piva. Cijeli taj proces me odmah zaintrigirao i želio sam naučiti više o svemu tome, tako da sam pokušavao pronaći još literature koja u to vrijeme i nije baš bila dostupna, jer je hobistička proizvodnja piva u Hrvatskoj tada još bila u povojima, te nije bilo mogućnosti za nabavku opreme i sirovine za bavljenje kućnim pivarstvom. Svoje prvo pivo sam skuhao prije nekih sedam godina u Njemačkoj, gdje sam uspio pribaviti sve potrebno za kućnu proizvodnju. U početku je bilo nekoliko propalih pokušaja, ali nisam odustajao i na kraju sam uspio napraviti pivo koje se svidjelo ne samo meni, nego i prijateljima koje sam pozvao na degustaciju. Od tada se nisam prestao baviti pivarstvom te je pivo svaki put postajalo sve bolje i bolje”, kaže Šabić.

Odnedavno mjesto u domu Sinjana nalazi Edek – prvo pivo proizvedeno u alkarskom gradu. Pivo je osmislio Ivan Šabić, 38-godišnjak u kojem je dugo kuhala ideja o pokretanju ovog posla, piše Dalmacijadanas. Zadnji posao mu je bio u Njemačkoj, gdje je radio u arhivu jednog zdravstvenog osiguranja.

“Na ideju o bavljenju pivarstvom došao sam tijekom studija u Zagrebu, gdje sam na jednom sajmu kupio knjigu o proizvodnji piva. Cijeli taj proces me odmah zaintrigirao i želio sam naučiti više o svemu tome, tako da sam pokušavao pronaći još literature koja u to vrijeme i nije baš bila dostupna, jer je hobistička proizvodnja piva u Hrvatskoj tada još bila u povojima, te nije bilo mogućnosti za nabavku opreme i sirovine za bavljenje kućnim pivarstvom. Svoje prvo pivo sam skuhao prije nekih sedam godina u Njemačkoj, gdje sam uspio pribaviti sve potrebno za kućnu proizvodnju. U početku je bilo nekoliko propalih pokušaja, ali nisam odustajao i na kraju sam uspio napraviti pivo koje se svidjelo ne samo meni, nego i prijateljima koje sam pozvao na degustaciju. Od tada se nisam prestao baviti pivarstvom te je pivo svaki put postajalo sve bolje i bolje”, kaže Šabić.

Autor: Poslovni.hr
27. listopad 2022. u 15:15
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close