‘Nove tehnologije i istinske reforme mogu nas vratiti na investicijsku mapu Europe’

Autor: Ana Blašković , 10. ožujak 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Želi li Hrvatska ubrzati razvoj, konkurentnost nema alternativu. A konkurentnost je, prije svega, kreativnost, brzina, kažu strani ulagači.

Konkurentnost nema cijenu – glavna je poruka najnovijeg izdanja istoimene Bijele knjige za 2020. Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj.

Udruga koja okuplja inozemne investitore kojima je u fokusu Hrvatska iz vlastitog iskustva na terenu analizira i predlaže konkretne poteze za poboljšanje investicijske klime od 2013. naovamo, uz iznimku 2018. i 2019. kada publikacija nije izdana što je bila poruka gromoglasne tišine o reformama koje se – ne rade.

Nakon godinu dana života i rada u pandemiji ovogodišnja Bijela knjiga nije se pozabavila (nasušno potrebnim) reformama obrazovanja, tržišta rada i kapitala, mirovinskim i zdravstvenim sustavom ni teritorijalnim ustrojem čije je razmjere apsurda posebno naglasila epidemija.

“Te teme ‘žrtvovane’ su zbog fokusa na jasan cilj i manji broj konkretnih mjera koje se mogu provesti odmah kako bi se gospodarski rast ubrzao. Kriza povezana s pandemijom bolesti Covid 19 dodatno naglašava zahtjev za promjenama”, ističe se u zaključku uz napomenu da će “izlazak iz krize u velikoj mjeri ovisiti o buđenju gospodarske i društvene dinamike na koju će Vlada zbog smanjenja fiskalnog kapaciteta, unatoč dodatnim EU sredstvima, sve manje moći utjecati”.

“Strogo institucionalno gledano, Covid 19 nije puno promijenio po pitanju investicijske klime ni u percepciji stranih investitora. Može se čuti da se sada zbog Covida ne rade neke reforme jer smo usmjereni na epidemiju, no mi već 30 godina imamo nešto da nam se dešava – upravo sada”, kaže predsjednik Udruženja Mladen Fogec.

Što mijenjati?

Dok političari usmjereni na unutarnja pitanja i iduće izbore na horizontu često zaboravljaju da je Hrvatska na svjetskoj (pa i europskoj) investicijskoj karti vrlo mala i lako zaobilazna, poduzetnici su te činjenice vrlo svjesni.

Fogec

Može se čuti da se zbog Covida ne rade reforme, no nama se već 30 godina ‘nešto’ dešava.

“Želi li Hrvatska ubrzati razvoj, zaustaviti iseljavanje, stimulirati povratak i privući ljude koji idejama, kapitalom i osobnom produktivnošću mogu doprinijeti razvoju zemlje, onda konkurentnost nema alternativu. A konkurentnost je, prije svega, kreativnost, brzina”, poručuju strani ulagači. A u 2020. na 40-ak stranica Bijela knjiga donosi pet ključnih preporuka.

Njih predvodi poboljšanje međunarodne porezne konkurentnosti uvođenjem jedinstvene i niske stope poreza na dohodak, smanjenje poreza na dobit uz veće olakšice za izdatke za istraživanja i razvoj te ukidanje većine parafiskalnih nameta.

Za to su potrebe duboke promjene u državnim poduzećima; od depolitizacije do profesionalizacije i (djelomične) privatizacije čega nema bez stroge kontrole nad trošenjem javnog novca.

Druga preporuka Vladi je ubrzanje administrativnih i sudskih postupaka, potom slijedi jačanje vladavine prava, ubrzavanje javne nabave i borba protiv korupcije. Posljednja, ne i manje važna, preporuka je reforma javne administracije.

0,9

posto BDP-a Hrvatska izdvaja za istraživanje i razvoj

“Naših pet preporuka nisu sve što treba učiniti da se postigne ambiciozni cilj, ali mogu značiti prvi korak prema krajnjem odredištu razvijene, pravedne, tehnološki napredne i europske Hrvatske”, zaključuje se.

Kad se govori o temi stranih ulaganja u Hrvatsku, nezaobilazna je opaska o lakoći poslovanja, odnosno o njezinom izostanku. Uglavnom su to primjedbe o administraciji, vremenu potrebnom za ishođenje dozvola do barijera diskrecijskih i nepredvidivih odluka pojedinih nadležnih tijela.

Udruženje stranih ulagača ističe da je problem puno kompleksniji. Lakoća poslovanja je nužna, ali ne i dovoljna za veća ulaganja u R&D koji donose radna mjesta i stvaraju proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti.

Rješenje za sumornu realnost

Naša je realnost prilično sumorna; ne ulaže se puno u istraživanje i razvoj, ne postoji kvalitetan okvir za poslovanje, nismo troškovno konkurentni. Osim što zaostajemo za zemljama koje su lideri u tim područja, kaskamo i za zemljama poput Slovačke i Mađarske koje su ranije privukle velike valove stranih ulaganja u industriju.

5

ključnih preporuka u novoj Bijeloj knjizi daju strani ulagači

“Hrvatska nema inovativno gospodarstvo, nema ni osobite troškovne prednosti pa kombinacija ulaganja u nove tehnologije i institucionalnih reformi zemlju može vratiti na investicijsku mapu Europe”, poručuju.

Udruženje stranih ulagača na čelu s predsjednikom Mladenom Fogecom Bijelu knjigu za 2020. predstavilo je ministru financija Zdravku Mariću.

Uz poruku da su na raspolaganju za “daljnje razgovore na dobrobit razvoja poslovnog okruženja”, na sastanku su sudjelovali i članovi Upravnog odbora udruge potpredsjednici Tomislav Šlat i Viktor Pavlinić, član Zoltán Áldott te glavni tajnik Sandro Baričević.

Komentirajte prvi

New Report

Close