Nove mjere: Evo što se sve od danas zatvara, a koje će trgovine i dalje raditi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. ožujak 2020. u 08:23
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Voditelj Stožera Davor Božinović u srijedu je na konferenciji za novinare rekao da tržnice, prema preporuci epidemiologa, ostaju otvorene.

U četvrtak iza ponoći na snagu stupa odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se na mjesec dana otkazuju svi javni događaji i zatvara većina trgovina u Hrvatskoj kao mjera sprječavanja širenja epidemije koronavirusa čime se stubokom mijenja društveni život u zemlji.

Otvorene ostaju trgovine prehrambenih namirnica i one koje prodaju higijenske proizvode, uključujući i one u velikim trgovačkim centrima.

Stroge mjere vrijedit će 30 dana

Otvorene će biti i benzinske crpke, kiosci, pekarnice i specijalizirane trgovine s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, te prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala. Trgovine koje ostaju otvorene neće raditi skraćeno da se ne bi stvorio kontraefekt okupljanja velikog broja ljudi na jednom mjestu u kraćem vremenskom razdoblju.

Stroge mjere socijalnog distanciranja uvode se radi ublažavanja mogućnosti širenja epidemije koronavirusa, a vrijedit će 30 dana.

U Hrvatskoj se od četvrtka otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja rad svih uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice. Zatvaraju se muzeji, kazališta i kina.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane te rada pučkih kuhinja.

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Također, obustavljaju se vjerska okupljanja.

Tržnice ostaju otvorene

Voditelj Stožera Davor Božinović u srijedu je na konferenciji za novinare rekao da tržnice, prema preporuci epidemiologa, ostaju otvorene.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika i mjere socijalne distance. Moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, kao i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštiti.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja i zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Za provedbu ovih, do sada nezapamćenih mjera u povijesti Hrvatske, zaduženi su lokalni stožeri civilne zaštite.

Privremena zabrana prekograničnog kretanja

Na snagu stupa i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza, s tim da će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u Hrvatsku, a državljanima članicama EU-a povratak u matične države.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje i putnike u tranzitu.

Sve trgovine koje će raditi moraju poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Stožer podsjeća na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca – u zatvorenim prostorima treba držati distancu od dva metra, na otvorenom prostoru od jedan metar.

Osobe u samoizolaciji moraju se striktno pridržavati danih uputa.

U Hrvatskoj je u srijedu bilo potvrđeno ukupno 89 slučajeva zaraze koronavirusom. Također je otkriven još jedan slučaj zaraze liječnika u bolnicama, do sada ih je ukupno devet.

Komentirajte prvi

New Report

Close