Nova vozila za jačanje kapaciteta HGSS-a u slučajevima potresa i poplava

Autor: Objava za medije , 06. srpanj 2021. u 12:30
Foto: Press

U sklopu projekta Sigurna.hr, Hrvatska gorska služba spašavanja bogatija je za novu flotu interventnih vozila za djelovanje na različitim terenima i uvjetima spašavanja. Nabavljeno je 6 putničkih kombija tipa Mercedes-Benz Vito Tourer PRO 4×4, 5 quadova s prikolicom tipa BRP CAN AM OUTLANDER MAX 570 XU+ T model i 6 jet ski plovila s prikolicom tipa SEADOO GTX PRO 130, ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna.

Trogodišnjim projektom pod nazivom „Jačanje kapaciteta HGSS-a Sigurna.hr“ koji se u iznosu od 85% sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj podiže se razina spremnosti HGSS-a, posebno stručnih timova koji su specijalizirani za spašavanja u slučajevima potresa i poplava. Osim poboljšanja tehničke opremljenosti, važna komponenta Sigurna.hr je obučavanje specijaliziranih timova za spašavanje i traganje, osiguranje infrastrukture za stručnu izobrazbu potražnih timova kao i povećanje opće informiranosti građana o važnosti preventivnog djelovanja i reakcija u slučajevima prirodnih katastrofa. Preuzeta vozila će se dodijeliti timovima na više lokacija u RH koji su obučeni za spašavanje iz ruševina, spašavanje u poplavama i divljim vodama i općim timovima za traganje. Ukupna vrijednost projekta u kojem uz HGSS sudjeluju i Hrvatske vode iznosi 29,8 milijuna kuna.

– Svjedoci smo sve češćih prirodnih katastrofa pa smo samo u protekloj godini imali tri velike prirodne nepogode, poplavu u Kokorićima, potres u Zagrebu i jednu od najrazornijih prirodnih katastrofa proteklih desetljeća u Republici Hrvatskoj, potres na Banovini. Koliko je opsežan posao spašavatelja bio na potresom pogođenom području, govori činjenica da HGSS godišnje ima u prosjeku 800 intervencija, a u samo nekoliko mjeseci od potresa u Petrinji i okolnim mjestima intervenirali smo preko 2.500 puta. HGSS-u nije novost da kao temeljna operativna snaga sustava Civilne zaštite djeluje u situacijama kada se znanje, oprema i iskustvo mogu iskoristiti u cilju spašavanja zdravlja, života ili imovine. Tako su i davne 1964. godine spašavatelji pomagali u velikoj poplavi u Zagrebu, spasivši 195 osoba.

Ono na što smo ponosni je činjenica da je HGSS kroz projekt povukao gotovo 30 milijuna kuna za nabavku opreme i edukaciju članova što odgovara dvogodišnjem proračunu službe. Zahvaljujemo partnerima na projektu, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama, na odličnoj suradnji i povećanju razine sigurnosti građana u prirodnim katastrofama, a HGSS će i nadalje nastaviti s održavanjem visoke razine spremnosti i obučenosti kako bi u najvećoj mjeri smanjili posljedice prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda – izjavio je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić.

O značaju tehničke opremljenosti i obučenosti službi poput HGSS-a, govori i činjenica da je od prvog dana potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, HGSS na terenu imao oko 600 spašavatelja i potražnih timova s oko 2500 intervencija dok je statistički svaki član službe proveo više od 3 dana na terenu u Petrinji i okolici. Samo u prvih šest sati od razornog potresa, potražni timovi su pronašli 10 nestalih ili pod ruševinama zatrpanih osoba.

– Partnerstvo i suradnja Hrvatskih voda i HGSS-a vrlo je važna u kriznim situacijama jer zajedničkim aktivnostima pomažemo spriječiti ili sanirati posljedice prirodnih nepogoda kojima smo svjedoci u posljednje vrijeme. Vrlo blisko surađujemo u slučaju poplava ali i drugih nepogoda poput potresa. Siguran sam da će ova isporuka vozila uvelike olakšati rad na terenu i poboljšati sustav upravljanja u slučaju katastrofa jer je jačanje sigurnosnih mehanizama, obuke i opreme važno za zaštitu ljudi i imovine. Nama je lakše raditi kada znamo da imamo kvalitetnu potporu od strane HGSS-a“. – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković.

New Report

Close