Nova tužba Hrvatskoj zbog otrovnog brda: ‘Tko umre, umre od raka’

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2023. u 08:10
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Europska komisija ponovno je tužila Hrvatsku Europskom sudu zbog brda troske u Donjim Biljanama.

“Crno brdo”, odnosno tisuće tona proizvodnog ostatka dovezenog iz nekadašnjeg šibenskog TEF-a u Ravne kotare, predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i okoliš i trebale su prema presudi Europskog suda iz 2019. biti uklonjene. Kako dosad po tom pitanju ništa nije učinjeno, Hrvatskoj prijeti novčana kazna koju će plaćati svi građani Hrvatske, javlja HRT.

“Tko umre, umre od raka”

“Kažu da je otrovno. Meni je muž, nema mjesec dana, umro od raka”, rekla je Zorka iz Donjih Biljana.

“Tko god umre, umre od raka. Miris kao koža neka, smrad”, dodao je za HRT njezin sumještanin Mile.

Iz Eko udruge Ravni Kotari već cijelo desetljeće upozoravaju kako je oko 140 tisuća tona proizvodnog ostatka dovezenog iz šibenske tvornice elektroda i ferolegura opasan otpad.

Opasan otpad

Da je riječ o opasnom otpadu potvrdio je i Europski sud i od Hrvatske još 2019. zatražio njegovo propisno zbrinjavanje. Do danas, ništa se nije poduzelo. U Gradu Benkovcu tvrde da su nemoćni. Nemaju sredstava ni ovlasti za uklanjanje Crnog brda. Zemljište na kojem se nalazi, kažu, nije u njihovom posjedu.

“Nažalost, grad Benkovac je tu oštećena strana, zapravo građani Biljana Donjih, Škabrnje, Nadina. Mi možemo urgirati, apelirati i mi to činimo i želimo da se to riješi”, kaže Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Problem bi trebala riješiti vlada, odnosno resorno ministarstvo koje je uputilo tek kratki odgovor.

“Radi se o kompleksnom pitanju s područja više resora te će se između resornih Ministarstva zauzeti zajednički stav oko daljnjih radnji u svrhu sanacije odlagališta otpada Crnog brda u Biljanima Donjim”, stoji u priopćenju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close