Nova slovenska proizvodna investicija u Šibenik: Iskra preuzima NCP

Autor: Suzana Varošanec , 31. siječanj 2019. u 10:24
FOTO: GettyImages

Slovenski proizvođač elektrotehničkih proizvoda Iskra preko svog novog društva osnovanog u Šibeniku Iskra brodogradilište 1 d.o.o. Za gradnju i popravka brodova preuzima Remontno brodogradilište Šibenik, priopćili su iz ove šibenske grupacije.

Kako navode u priopćenju, Vlada je na sjednici održanoj 30. siječnja donijela odluku o davanju suglasnosti na prijenos koncesije na pomorskom dobru luke posebne namjene u Šibeniku s dosadašnjeg koncesionara NCP – Remontno brodogradilište Šibenik na novog koncesionara Iskra Brodogradilište 1  koje je u 100%-tnom vlasništvu Iskre sa sjedištem u Ljubljani.

Grupa Iskra u 100% vlasništvu je obitelji Šešok, odnosno slovenskog poduzetnika Dušana Šešok koji je u dvije slovenske vlade obnašao funkcije ministra financija te  ministra graditeljstva i industrije. Kompanija danas zapošljava više od 1200 radnika, temeljni kapital je 28.065.567,31 eura, a kako iznose nakon ove svoje investicije, slijedi nova razvojna faza grupe koju je osnovao šibenski poduzetnik Goran Prgin, dio koje je završio u predstečaju te potom u stečaju. 

Inače riječ je o drugoj slovenskoj proizvodnoj investiciji u Šibenik u posljednje vrijeme, koja se pritom realizira po sličnom modelu i nakon uspješnog preuzimanja šibenskog aluminijaša u stečaju od strane slovenskog Impola, novog vlasnika koji je obnovio proizvodnju te nastavlja poslovanje na mjestu bivšeg TLM-a s velim brojem radnika i ambicioznim planovima vezanim uz automoblisku industriju. 

Kako iz Iskre navode, u Šibeniku su prepoznali brodogradilište NCP kao potencijal za investiciju, koje unatoč svim poteškoćama i krizi u brodogradnji posluje operativno pozitivno i bez državnih subvencija, ali koje je zbog visoke razine zaduženosti i investicija u neoperativnu imovinu završilo u stečaju te mu je prijetilo gašenje proizvodnje i nepovratni gubitak radnih mjesta.
Nakon provedene detaljnije pravne, financijske i tehničke analize  Iskra d.d. sklopila je u listopadu 2018. ugovor o otkupu potraživanja koje je SPV ZA SANACIJU d.o.o. u imao prema grupaciji NCP te sukladno tome stekla prava na sve zaloge i hipoteke izdane od strane dužnika i sudužnika uključujući i zalog na koncesiji na pomorskom dobru.

"Nakon odluke Vlade RH Iskra brodogradilište 1 d.o.o. sklopit će novi ugovor o koncesiji te garantirati pravodobno plaćanje naknade po istim uvjetima kako je regulirano u postojećem koncesijskom ugovoru.
Novi koncesionar preuzet će svu imovinu NCP Remontnog brodogradilišta u stečaju koja je bitna za poslovanje  te preuzeti sve proizvodne radnike trenutačno zaposlene u društvu NCP Grupa, koje je za vrijeme stečaja operativno obavljalo brodograđevnu i remontnu djelatnost na koncesijskom području, sve kako bi se ostvario kontinuitet u poslovanju te izvršio transfer poslovanja na novog koncesionara"; stoji u njihovom priopćenju.

Cilj Iskre je nastaviti i dovršiti sve započete poslove koji su ugovoreni od strane NCP-a te dodatno razvijati brodograđevnu i remontnu djelatnost, uvoditi nove tehnologije pri tome primjenjujući najbolja iskustva industrijskog menadžmenta, koja imamo iz postojećeg poslovanja. Provest će se  plan operativnog i financijskog restrukturiranja, pojačati prodajne aktivnosti, proširiti poslovanje, pri čemu očekujemo rast aktivnosti i prihoda od osnove djelatnosti  te procjenjujemo da će se broj zaposlenih u budućnosti i povećati. 

"Zbog starosti opreme i lošeg tehničkog stanja objekata procjenjujemo da su potrebna značajna ulaganja te namjeravamo uložiti dodatna sredstva u modernizaciju, poboljšanje infrastrukture te korištenje najviših standarda zaštite okoliša. Naime, prosječna starost opreme, strojeva i alata je oko 40 godina te je pri kraju eksploatacijskog razdoblja. Nakon preuzimanja koncesije izradit ćemo detaljan i dugoročan plan ulaganja u tehnološku obnovu te ga prezentirati Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture na suglasnost. 
Posebnu pažnju posvetit ćemo ulaganjima u istraživanje i razvoj radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, a u uvođenju navedenih mjera aplicirat ćemo i za korištenje sredstava fondova EU, gdje god je to moguće.
Kao novi vlasnik želimo se pozicionirati kao  dugoročan strateški investitor te kreirati korektan odnos prema zaposlenima, poslovnim partnerima, gradu Šibeniku i Republici Hrvatskoj. Želimo uspostaviti suradnju s fakultetima tehničke struke, kako u gradu Šibeniku tako i u cijeloj Hrvatskoj, kako bismo zapošljavali mlade visokoobrazovane osobe i motivirali ih da umjesto odlaska u inozemstvo ostanu raditi u uspješnoj domaćoj kompaniji", poručuju.

Iskra d.d., odnosno Grupa Iskra, sastavni je dio priopćenja, vodeći je regionalni globalno prisutan ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda, s dugogodišnjom tradicijom (osnovana 1946.) te je najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike. Proizvodi proizvode iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi  usluge s područja galvaniziranja te upravljanje i održavanje objekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close