Nova euroobveznica već danas, kretanje prinosa obećava

Autor: Jadranka Dozan , 09. lipanj 2020. u 22:00
Ministar financija Zdravko Marić ide u novo zaduženje/M. LukUniĆ/PIXSELL

Među financijašima se očekuje da bi, sudeći prema kretanju tržišta posljednjih dana, prinos trebao biti između 1,5 i dva posto.

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak navečer je za Dnevnik HTV-a najavio kako se “u idućim danima” priprema novo zaduženje kojim bi se na međunarodnom tržištu kapitala trebao zadovoljiti veći dio potreba za financiranje koje predstoje državi.
Prema neslužbenim informacijama iz investicijskih krugova, ministrova najava već danas bi se trebala i realizirati.
Računa se, naime, da će se danas i otvoriti i zatvoriti knjiga upisa novih eurobveznica, a to znači da bi se potkraj dana trebao znati konačan iznos i cijena novog izdanja.
Zasad se u pogledu značajki nove euroobveznice izvjesnim smatra da će biti na rok od 11 godina. Veličina izdanja ovisit će o potražnji investitora odnosno traženim prinosima, ali tajming se ponovno čini dobro pogođenim.
Na tržišni sentiment u novije vrijeme pozitivno je utjecao prijedlog izdašnog plana za oporavak koji je nedavno iznijela Europska komisija (premda zasad kao prijedlog), a pored toga je za Hrvatsku zaredalo i nekoliko pozitivnih ocjena i procjena, među kojima i izvješće ECB-a o bankama s kojim se skori ulazak u ERM II čini korak bliže.
Među financijašima se očekuje da bi, sudeći prema tržišni kretanjima (padu prinosa) prinos trebao biti između 1,5 i dva posto, a neki analitičari vjeruju da bi se operacija mogla zaključiti čak i nešto ispod 1,5%.
Dio upućenih smatra da bi u tom slučaju ministar mogao prihvatiti znatno veći iznos ponuda u odnosu na donju ciljanu veličinu zaduženja, koju diktira iznos uskoro dospijevajuće obveznice, a to je  1,25 milijardi dolara vrijedno izdanje iz 2010. koje na naplatu stiže za nešto više od mjesec dana (14. srpnja).
Dakle, uz povoljnu cijenu kroz to bi izdanje mogao povući i pola ili milijardu eura povrh iznosa potrebnog za refinanciranje starog duga.
To bi pak omogućilo komforniju situaciju vezano uz raskorak proračunskih prihoda i rashoda koji su produbile protukrizne potpore gospodarstvu. Među ostalim, to bi bilo poželjno i zbog investicijskog potencijala mirovinskih fondova koji bi se tako mogao više usmjeriti na kapitalna ulaganja u gospodarstvo.
Ministar Marić je nakon nekoliko dobrih vijesti koje su prethodile ovoj operaciji, od potvrde investicijskog rejtinga od strane Fitcha do rezultata ECB-ove ocjene kvalitete aktive i otpornosti banaka na stres, dao naslutiti da je optimističan.
“U sljedećih par dana nadam se da ćemo pred hrvatsku javnost doći s još nekim pozitivnim vijestima”, poručio je prekjučer.

Komentirajte prvi

New Report

Close