Njemački portal upozorio Nijemce na visoke cijene u Hrvatskoj: Spremite se na veće troškove ljetovanja

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2022. u 11:54
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

BR24 je na kraju Nijemce je upozorio da pripaze i kod mijenjanja novca.

“Bilo da se radi o gradskom izletu u Dubrovnik ili odmoru na plaži na Krku – turisti moraju biti spremni na veće troškove u Hrvatskoj”, upozorenje je to njemačkog portala Bayerische Rundfunk 24.

U 2019. godini – prije korona krize – u Hrvatskoj je ljetovalo 2,88 milijuna stanovnika te zemlje, a tamošnje turističke agencije najavljuju da bi ove godine taj broj mogao biti premašen, prenosi BR24.

No, njemački portal svoje je sugrađane upozorio na inflaciju u Hrvatskoj, koja iznosi gotovo deset posto, a kažu da je cijena svakodnevnih artikala u trgovinama još veća, prenosi RTL.

“Čini se da su u nekim slučajevima cijene ostale iste, ali je pakiranje postalo manje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene hrane i bezalkoholnih pića u svibnju 2022. porasle su za 15,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine”, navodi BR24 o Hrvatskoj.

Kažu i kako je ogroman rast cijena primjetan i u ugostiteljstvu. Tako navode da je prije pandemije pivo u pivnici u Zagrebu koštalo je dvanaest kuna, odnosno oko 1,60 eura, a da će za njega sada morati platiti 19 kuna.

“Na mjestima i otocima popularnim kod turista, poput Splita, Dubrovnika ili Rovinja, cijene su znatno veće. Ručak za četveročlanu obitelj može koštati 700 kuna i više, što je u protuvrijednosti oko 93 eura. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, porasle su i cijene hotela. Bili su skuplji više od dvanaest posto ovog svibnja u odnosu na svibanj 2021. godine”, piše BR24.

BR24 je na kraju Nijemce je upozorio da pripaze i kod mijenjanja novca.

“Možete pokušati uštedjeti barem nešto novca. Jer, ovisno o tome gdje mijenjate eure za kune, tečaj varira. U pravilu su tečajevi u mjenjačnicama znatno jeftiniji nego kada podižete novac iz automata”, kažu.

Komentirajte prvi

New Report

Close