Njemački biznismeni 30 posto optimističnije gledaju Hrvatsku, ali jedan je veliki izazov

Autor: Marija Brnić , 13. lipanj 2022. u 08:00
Čak 84% od anketiranih 105 tvrtki ponovo bi izabralo Hrvatsku za svoj biznis/SHUTTERSTOCK

Kao najveći rizik u poslovanju tvrtke po prvi put navode cijene energenata te nedostatak kvalificiranih radnika.

Samo 3% njemačkih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj zabrinuto je za vlastito poslovanje, što je bolji rezultat nego prethodnih godina i bolje nego je zabilježeno u zemljama srednje i istočne Europe (CEE), gdje u ovogodišnjem gospodarskom istraživanju Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK) svoje poslovne prilike lošima ocjenjuje 9% ispitanika.

U 17 godina koliko se to ispitivanje provodi u Hrvatskoj, ove godine je, kako je istaknuo predsjednik AHK-a Thomas Sichla, najveći broj tvrtki izjavio da bi ponovno izabrao Hrvatsku za poslovanje, njih 84% od ukupno 105 anketiranih.

U odnosu na pretpandemijsku 2019. to je čak 30% bolji rezultat. Najbolje do sada tvrtke ocjenjuju i trenutnu ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, lošijom je vidi samo 26%, dok je u 2021. taj udjel bio 50, a 2019. čak 61%.

Kao najveći rizik u poslovanju tvrtke po prvi put navode cijene energenata te nedostatak kvalificiranih radnika, a na listu najvećih nedostataka, uz uobičajeno najveći broj kritika za nedovoljnu borbu protiv korupcije, te velika porezna opterećenja, prvi put je ove godine uvršten i porezni sustav, što Thomas Sichla objašnjava potrebom i važnošću predvidivog poreznog sustava za stabilno poslovanje.

Jedan od najvećih izazova u ovoj godini biti će zapošljavanje stručnih radnika, a prema istraživanju 42% tvrtki očekuje povećati njihov broj, što je više u odnosu na prethodne godine.

Ublažavanje problema nedostatka radnika polovica tvrtki namjerava riješiti kroz edukaciju zaposlenih, a 39% povećanjem plaća iznad tržišnog prosjeka. Za iduću godinu pozitivan učinak već sada u AHK-u očekuju da će imati i ulazak Hrvatske u eurozonu jer će olakšati poslovanje i smanjiti valutni rizik

Komentirajte prvi

New Report

Close