Njemačka traži radnike: Ovo je zanimanje u kojem se odmah može pronaći posao

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2020. u 10:54
Foto: pixabay

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu je i prije korone bio veliki problem za njemačkog ministra zdravstva.

Njemačkoj nedostaje 50.000 njegovatelja, a do 2030. bi ih ovim tempom moglo nedostajati i 300.000. Ministar zdravstva Jens Spahn taj problem želi riješiti radnom snagom iz inozemstva. Ali u doba korone to nije baš lako, piše Deutshe Welle.

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu je i prije korone bio veliki problem za njemačkog ministra zdravstva. Do 2030. ta će se brojka popeti na oko 300.000, procjenjuje Njemačko vijeće za njegu.

To nije novi problem –  još od 2013. je u toku program Središnjeg posredništva za stranu i stručnu radnu snagu (ZAV) u okviru Savezne agencije za rad. Pod nazivom “Triple Win” vrbuju se njegovatelji u inozemstvu.

Sredinom 2019. ministar Spahn je htio unijeti još malo svježine u ofanzivu vrbovanja radne snage. Prvo je otputovao na Kosovo, a potom u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju. Neposredno prije toga je osnovao Njemačku agenciju za stručnu radnu snagu u sektorima zdravstva i njege (DeFa).

Agencija bi prije svega trebala brinuti o tome da stručnoj radnoj snazi olakša ulazak i izlazak iz zemlje. Ali na upit Deutsche Wellea iz Ministarstva zdravstva je stigao pismeni odgovor da je zbog trenutnih mjera zbog pandemije dovođenje radne snage “obustavljeno na neodređeno vrijeme”. A u DeFa-i već ima 1300 sporazuma s njegovateljima iz Meksika i s Filipina.

Ipak, brojke ne govore baš o uspjesima dosadašnjih mjera. Od 2013. je u Njemačku stiglo oko 4000 njegovatelja i u taj broj nisu uključeni ljudi koji su došli preko drugih agencija. A ove godine neće biti bolje, s obzirom da su zbog korone “otkazani i za ljeto planirani razgovori s njegovateljima u partnerskim zemljama.”

Svakako, kad se situacija donekle normalizira, to je prilika za Hrvate koji se vide u ovom zanimanju, iznimno traženom u Njemačkoj.

Komentari (7)
Pogledajte sve

@zeljkop odlična ti je propaganda. Interesantno je samo da u Njemačkoj ko za inat fali samo određenih struka koje isto tako ko za inat Nijemac ne želi raditi. Ili možda ipak Nijemac nije dovoljno informiran kako su to dobri poslovi kako ti kažeš, pa se ne javlja na oglase. Drago mi je da si sve razjasnio, samo da još javimo Nijemcima šta propuštaju.

@point. pa tim zenama nitko nije kriv ako nisi proucile “Vertrag” odnosno ugovor o radu.. a k tome.. sto su pristale raditi 60 sati na tjedan?! ako te sile na nesto pakrias kofere i doma..

ista je stvaar u HR:  jao radim za minimalac 3250kn! pa kaj si pristao!? trazi si nesto bolje ako mislis da imas kvalifikaciju i znanje za bolje. 😉

mene da netko ne zaposli i ne postoje ono sto smo se dogovorili tj . moj ugovor o radu, reko bih mu lijepo ostat cu Vam do kraja ovog mjeseca dok ne nadjete nekog novog, ne trebate mi ni platit za ovaj mjesec i dovidjenja!

Was für eine arrogante Kreatur!  Radi ti 30 ili 40 sati tjedno za brutto satnicu 11,00 € na sat i time financiraj normalan život.

Da je posao super, Nijemci bi se otimali.

A što se mene tiče, ja sam 48 godina živio i radio u Njemačkoj.  Poznavao sam na stotine, mahom žena s Balkana, koje su svoje zdravlje ostavile i domovima za njegovane osobe, radeći i po 60 sati tjedno, naravno kao pomoćna radna snaga. Zato, uspori malo.

trader, 19.08.2020. u 12:55

Ajmo narode, prijavite se da radite ono što Nijemac neće, za lovu za koju Nijemac ne želi raditi. Nismo bez razloga član EU ‘zajednice’

Hajde sada iskreno priznaj da pričaš o stvarima koje uopće ne poznaješ. Niti si kada bio ovdje, niti radio u toj oblasti.

New Report

Close