Njemačka traži radnike: Ovo je zanimanje u kojem se odmah može pronaći posao

Naslovnica Forum Komentari članaka Njemačka traži radnike: Ovo je zanimanje u kojem se odmah može pronaći posao

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ajmo narode, prijavite se da radite ono što Nijemac neće, za lovu za koju Nijemac ne želi raditi. Nismo bez razloga član EU ‘zajednice’

Gesundheit je zdravlje a Gesundheitswesen je zdravstvo. Jens Spahn je Gesundheitsminister, odnosno ministar zdravlja. Inače, ovo što je “trader” naveo je točno! To je “Knochenjob” , odnosno fizički i psihički težak posao! Dan i noć, svecem i petkom, a loše je plaćen. Usprkos tomu nije mi jasno, kako je moguće da od 2,8 mio. nezaposlenih ne može se naći pedesetak tisuća, koji su voljni raditi ovaj posao, čak i kad bi se trebali dokvalificirati ili prekvalificirati.

Komentare pointa i tradera i sličnih likova koji nisu ni vidjeli Njemačku jednostavno zaboravite.
Načelno, postoje 3 (ili čak 4) vrste njegovatelja u Njemačkoj. Prvi su oni nekvalificirani ili s nekim temeljnim (dvomjesečnim) tečajem (ima takvih tečajeva i u Hrvatskoj). Njihov posao je temeljna njega (pranje, odijevanje, pelene, hranjenje), obično u staračkom domu. Lova je nešto iznad minimalca (oko 11 i pol eura, minimalac je 9 i pol eura), radno vrijeme 30-40 sati tjedno. Već ni ta opcija uopće nije loša.
Druga vrsta njegovatelja jesu oni koji su završili jednogodišnji tečaj. Veća lova, svakako, lakše nađu posao (zapravo ne znam nijednog od njih da je ikada bio bez posla).
Treća su oni diplomirani njegovatelji (Pflegefachkraft), oni mogu naći posao gdje hoće i kad hoće. Doslovce da banu u bilo koju instituciju, dom, bolnicu i kažu “Ja bih ovdje radio”, mogu odmah početi sa šljakom.
U svim opcijama postoji odgovornost, postoji rad i napor, ali poslodavci paze da se ne ubijete. Načelno je radno vrijeme oko 7 sati dnevno. OK, rade se vikendi, praznici – ali se za to dobiju solidni dodaci (oko 30% bolja satnica).
Problem u Njemačkoj nije da Nijemci to neće raditi, nego u tome što je sve više korisnika usluga njege. Osim staračkih domova, tu su još brojni ljudi u vlastitim domovima, kojima se povremeno ili stalno šalju njegovatelji. A tu su, dakako, i bolnice (čovjek se malo zapanji kad vidi koliko tamo ima bolnica).
Meni je osobno to drag posao, jer radim s ljudima i koristan sam im. Nemam problema s pelenama i sličnim stvarima (ok, sad radim nešto drugačiji oblik njege, pa praktički ni ne vidim pelene). Ne radi se non stop, lakše je nego npr. u ugostiteljstvu, itd.

trader, 19.08.2020. u 12:55

Ajmo narode, prijavite se da radite ono što Nijemac neće, za lovu za koju Nijemac ne želi raditi. Nismo bez razloga član EU ‘zajednice’

Hajde sada iskreno priznaj da pričaš o stvarima koje uopće ne poznaješ. Niti si kada bio ovdje, niti radio u toj oblasti.

Was für eine arrogante Kreatur!  Radi ti 30 ili 40 sati tjedno za brutto satnicu 11,00 € na sat i time financiraj normalan život.

Da je posao super, Nijemci bi se otimali.

A što se mene tiče, ja sam 48 godina živio i radio u Njemačkoj.  Poznavao sam na stotine, mahom žena s Balkana, koje su svoje zdravlje ostavile i domovima za njegovane osobe, radeći i po 60 sati tjedno, naravno kao pomoćna radna snaga. Zato, uspori malo.

@point. pa tim zenama nitko nije kriv ako nisi proucile “Vertrag” odnosno ugovor o radu.. a k tome.. sto su pristale raditi 60 sati na tjedan?! ako te sile na nesto pakrias kofere i doma..

ista je stvaar u HR:  jao radim za minimalac 3250kn! pa kaj si pristao!? trazi si nesto bolje ako mislis da imas kvalifikaciju i znanje za bolje. 😉

mene da netko ne zaposli i ne postoje ono sto smo se dogovorili tj . moj ugovor o radu, reko bih mu lijepo ostat cu Vam do kraja ovog mjeseca dok ne nadjete nekog novog, ne trebate mi ni platit za ovaj mjesec i dovidjenja!

@zeljkop odlična ti je propaganda. Interesantno je samo da u Njemačkoj ko za inat fali samo određenih struka koje isto tako ko za inat Nijemac ne želi raditi. Ili možda ipak Nijemac nije dovoljno informiran kako su to dobri poslovi kako ti kažeš, pa se ne javlja na oglase. Drago mi je da si sve razjasnio, samo da još javimo Nijemcima šta propuštaju.

New Report

Close