Niži PDV proračun bi olakšao za 5-6 mlrd. kuna godišnje

Autor: Božica Babić , 01. listopad 2015. u 15:24
Za košaricu ključnih poljoprivrednih proizvoda PDV će se srezati na 10%/FOTOLIA

Najava nižeg PDV-a na hranu došla je neočekivano. O tome je aktualna Vlada posljednji put raspravljala u ljeto 2013. godine.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavljuje uvođenje košarice ključnih poljoprivrednih proizvoda kojima će Vlada, valjda u 2016., smanjiti PDV s 25 na međustopu od 10 posto.

Izgovorio je to potpuno neočekivano, i to ne pred širim skupom svojih kolega ministara ili na briefingu s više predstavnika medija, niti na nedavno održanoj predizbornoj konvenciji, nego u ležernom nastupu u srijedu u intervjuu tjedna na radiju Soundset. Otkrio je tek načelno (i znakovito) kako će to biti "košarica proizvoda koji su u proizvodnom smislu konkurentni, a dodatnim poticajem smanjivanjem PDV-a možemo ih još više učiniti konkurentnim i povećati poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj, supstituirati značajan dio uvoza poljoprivrednih proizvoda i povećati izvoz", najavio je Grčić.

Znakovito je, međutim, da je Grčić rezanje PDV-a na hranu pustio u eter samo dan nakon što je Željko Kraljičak iz HDSS-a, koji od proljeća ove godine ne krije ambiciju postati novi ministar poljoprivrede, u utorak navečer na skupu u Vinkovcima naglasio kako će, ostvare li mu se politički planovi, među ostalim, najprije značajno smanjiti PDV na hranu. O rezanju PDV-a na prehrambene proizvode posljednji put u mandatu još aktualne Vlade uvelike se raspravljalo tijekom 2013. godine. Tada je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pokrenuo lavinu aktivnosti u kojima su sudjelovali njegovi suradnici, a stručnu logistiku kroz istraživanje ne samo lokalnih uvjeta već i kriterija koje glede PDV-a na hranu primjenjuju sve države u okruženju odradila je ekipa iz Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

 

8-10posto

stopa je PDV-a na hranu u susjednim zemljama

Zajednički projekt Ministarstva poljoprivrede i EIZ-a pokazao je da stave li se gotovo svi prehrambeni proizvodi (nekoliko ih već ima stope 5 i 10%) u potrošačku 'košaricu' uz primjenu nove međustope PDV-a od 10 posto državna blagajna bi kroz kalendarsku godinu ostala uskraćena između pet i šest milijardi kuna u odnosu na prihod koji u proračun pumpa aktualna stopa PDV koja na većinu hrane iznosi 25 posto.  Ukoliko se međustopa PDV-a od 10 posto primijeni na 30-ak ključnih proizvoda koji su u spomenutom projektu izlicitirani kroz četiri kategorije (socijalna, samodostatna, hrana za djecu i starije osobe te proizvodi čija se proizvodnja dodatno potiče) proračun bi, zaključeno je prije dvvije godine, ostao uskraćen za 2-2,5 milijardi kuna.

Tadašnji ministar financija SLavko Linić bio je neumoljiv, u korijenu je srezao planove Jakovine za nižim PDV-om. Naime, Linić je ljestvicu postavio vrlo nisko, navodno bio je voljan podržati rezanje PDV-a u vrlo skromnim okvirima od svega 700 milijuna kuna gubitka proračuna, a nijedna od kreiranih križaljki nije se mogla uklopiti u Linićev limit.     Nisu pomogli ni argumenti da zemlje u okruženju imaju značajno niže stope pa se dio potrošnje odlijeva preko granice. Tako u Srbiji PDV na većinu hrane iznosi osam posto, u Sloveniji 8,5 posto, Austriji 10, a u Italiji na neke proizvode i četiri posto, a najviša stopa je 10 posto.  U projekciji iz 2013. manji PDV se tražio u tzv. "socijalnoj kategoriji" za svinjsko i pileće meso, srdele i papaline, jaja, krumpir, luka, kupus, jabuke, brašno te tjesteninu i morsku sol.

Na listi u drugoj skupini, za proizvode u kojima je dostignuta samodostatnost domaće potrošnje, bili su pileće i pureće meso, šarani, mandarine i jagode, zelena salata te keksi i džemovi. U kategoriji nazvanoj "zdravi doručak" našli su se proizvodi koje najviše konzumiraju djeca i starije osobe: maslac, jogurt, vrhnje, med, džemovi i čokolada dok su u posljednjoj skupini za koju je Jakovina predlagao međustopu PDV-a bili proizvodi iz peradarske i svinjogojske proizvodnje s obzirom na dodatne mjere poticaja koje ti sektori imaju kroz operativne programe. Je li Grčićevo obećanje za uvođenje nižeg PDV-a tek predizborna 'patka' za glasače pokazat će vrijeme.

Niži PDV nije želja samo potrošača koji bi na taj način za istu količinu novca doma donijeli bogatiju košaricu hrane već i ukupna poljoprivredno-prehrambenog sektora.  U materijalima izrađenim u ljeto 2013. naglašava se kako bi snižavanje stope PDV-a na značajno osnažilo konkurentnost domaće prehrambene industrije, odnosno bilo bi dovoljno da ne izgubi korak s konkurencijom kako iz bliže tako i šire regije. Upravo s tim ciljem složen je prijedlog da se obuhvat snižene stope PDV-a primijeni na pojedine kategorije hrane u kojima je postignuta visoka razina samodostatnosti, odnosno niska razina uvoza. Takva bi mjera, bio je argument Ministarstva poljoprivrede, svakako dala izravan poticaj domaćoj prehrambenoj industriji u daljnjoj oštroj tržišnoj utakmici s konkurencijom iz regije kao i Europske unije. Politika 2013. ipak nije imala sluha za te argumente. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

jeli ovo toliko gadljivo od ovih klauna koji nas vode ili jednostavno nemogu vjerovat sto sve mogu smislit ?

1. Uvođenje nižeg PDVa na “3 bijela zla” je totalna glupost, suprotnost kretanju EU članica te kontraproduktivno u društvu opterečenom debljinom i pretilosti!
2. Nadalje, ne razumijem zašto bi se čokolada našla u “zdravom doručku” iz 2 razloga:
a) nije zdrava toliko za doručak, osim ako pričamo o onima preko 75% kakaa
b) kakao je uvozni proizvod, koji se kod nas prerađuje…pa je upitno koju i čiju privredu te uvoz želimo ovime ojačati?!

Koja lažljiva stranka .

Mamu bi svoju prodali samo da ostanu na vlasti i nastave lagati , zaduživati nas i uništavati Hrvatsko gospodarstvo.

New Report

Close