Ništa od posla za hrvatske brodograditelje na Filipinima

Autor: Marija Brnić , 04. svibanj 2013. u 11:40
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Za nabavu dvije raketne fregate, a za koje se prema pisanju medija natječu i hrvatski proizvođači, Filipini su odlučili povećati planirana sredstva s 11 na 18 milijardi filipinskih pesosa (s 1,5 na 2,5 milijarde kuna).

Za nabavu dvije raketne fregate, a za koje se prema pisanju medija natječu i hrvatski proizvođači,  Filipini su odlučili povećati planirana sredstva s 11 na 18 milijardi filipinskih pesosa (s 1,5 na 2,5 milijarde kuna).

Filipinsko ministarstvo obrane objavilo je da se proračunska sredstva za tu namjenu povećavaju nakon što se odustalo od prvotno planirane nabave rabljenih brodova. Zaključeno je, naime, kako bi dugoročno takva opcija za državu bila skuplja. Presudna za takvu odluku, kako prenose filipinski mediji, bila je ponuda pristigla od španjolskog vodećeg brodograditelja Navantia.

No, iz Ministarstva obrane Filipina i dalje ističu kako su za sudjelovanje u nabavi brodova zanimanje iskazale tvrtke iz Južne Koreje, SAD-a, Izraela, Australije, Španjolske i Hrvatske. Ponude tih zemalja, tvrde, stigle su u posljednjem tromjesečju prošle godine i sve su, tvrdi se, zainteresirane za isporuku novih brodova.

No, u Hrvatskoj je još uvijek potpuna nepoznanica tko je od brodograditelja "u igri" za gradnju brodova za filipinske vojne snage. Inicijativa je, kako je poznato, krenula tijekom prvog posjeta hrvatskog ministra obrane Ante Kotromanovića Filipinima početkom listopada prošle godine.

S Kotromanovićem u delegaciji su bili i predstavnici Hrvatske brodogradnje Jadranbrod, Brodarskog instituta i Agencije RH Alan, no neslužbeno se čuje kako su predstavnici filipinskog ministarstva obrane nedavno bili na regionalnom sajmu vojne opreme i naoružanja ASDA u Splitu, gdje su viđeni u razgovorima s hrvatskim malim brodograditeljima, a posjetili su i Brodarski institut u Zagrebu. Iz AdriaMara, koji je među manjim brodograditeljima najveći u gradnji specijalnih brodova, kažu kako ne sudjeluju u natjecanju za Filipine, a niti Brodosplit, u okviru kojega je nekad bila BSO, tvrtka za gradnju specijalnih brodova, nije dosad vodio razgovore o gradnji za filipinsku vojsku.  

Komentirajte prvi

New Report

Close