Nikola Požgaj dobio prvu rundu na sudu protiv HGK

Autor: Marija Brnić , 21. studeni 2023. u 14:26
Nikola Požgaj, vlasnik tvornice namještaja Požgaj, očekuje da će HGK ispuniti sve zahtjeve u 30 dana/R. Anić/PIXSELL

Nepravomoćnom odlukom presuđena nezakonita raspodjela drvne mase.

Nikola Požgaj, vlasnik nekoliko tvornica u drvno-prerađivačkoj industriji, uspio je dobiti pravnu bitku koju dvije godine vodi protiv HGK zbog prakse koju se primjenjuje u raspodjeli drvne sirovine Hrvatskih šuma, a koju ovaj poduzetnik naziva kartelnom i nezakonitom.

Nepravomoćnom odlukom sudac Mario Klarić na Općinskom sudu u Zagrebu upornom Požgaju dao je za pravo u sporu pokrenutom 2021., presudivši kako se Pismo razumijevanja o raspodjeli sirovine, koje je s Hrvatskim šumama sklopilo Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK, ne provodi po izvornim kriterijima.

U radu Povjerenstva za praćenje provedbe Pisma razumijevanja, kako stoji u presudi, sudjelovali su članovi Udruženja koji formalnopravno nisu bili izabrani kao predstavnici tog tijela, a povrijeđen je i Statut HGK jer je “Udruženje za pojedine članove slalo zasebne zahtjeve u Hrvatske šume, za sklapanje ugovora izvan ili mimo propisanih uvjeta javnim pozivom”.

15

dana vremena za žalbu ima HGK

Nezadovoljni proizvođači
Predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije i članovi Povjerenstva za praćenje Pisma razumijevanje po presudi Klarića, nezakonito su djelovali u raspodjeli drvne mase na štetu drugih članica Udruženja, povrijedivši Statut HGK.

Sudac HGK-u nalaže smjenu Povjerenstva i Predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije zbog grube povrede dužnosti, te da HGK pokrene stavljanje izvan snage Pisma razumijevanja. Riječ je o velikom obratu u slučaju Požgajevih tužbi i prijava, jer su dosadašnji postupci koje je vodio zbog kartelnog udruživanja pri AZTN-u za njega bili neuspješni.

Pismo razumijevanja desetgodišnji je dokument kojim se uređuje način raspodjele trupaca, koji je godinama bio predmet sporenja i nezadovoljstva proizvođača. Pismom su postavljeni kriteriji za okvirne i godišnje raspodjele drvne sirovine, a kojima se, ukratko, prednost i veće količine trebalo dati poduzetnicima s višim stupnjem finalizacije proizvodnje i složenijim proizvodima. U međuvremenu su, kako je ukazivao i sudu dokazao Požgaj, kriteriji mijenjani, bez skupštine HGK ili Udruženja.

Nalog suda HGK-u

Sudac HGK-u nalaže smjenu Povjerenstva i Predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije zbog grube povrede dužnosti, te da HGK pokrene stavljanje izvan snage Pisma razumijevanja.

Kako je iz presude vidljivo, na ročištu je tadašnji predsjednik Udruženja Josip Leščić ustvrdio da je funkcija Udruženja u raspodjeli trupaca bila savjetodavna, a javni poziv, cijene i količine, te utvrđivanje tko je ispunio uvjete i ugovaranje količina sa svakim proizvođačem bilo je u ingerenciji Hrvatskih šuma.

Udruženje, odnosno Povjerenstvo za praćenje postupka, samo dobiva informacije o provođenju postupka i daje mišljenje “u smislu da se postupi prema pravilima javnog poziva”. Leščić se ne sjeća ni da je s Hrvatskim šumama sklopljen dodatak Pismu razumijevanja, kojim bi se mijenjali kriteriji raspodjele sirovine.

Požgaj je uspio dokazati da se javni poziv 2018. temeljio na mjerilima određenima Pismom razumijevanja iz 2017., no da su se mjerila u količini ugovorene kvote već 2019. promijenila. On je u ožujku 2020. podnio zahtjev za reviziju natječaja Hrvatskih šuma, te upozorio Povjerenstvo za praćenje da je državna tvrtka promijenila kriterije bez sklapanja dodatka Pismu razumijevanja, čime ne nanesena šteta ne samo njegovim tvrtkama, nego i državnom proračunu.

Iz zapisnika sa sastanka Povjerenstva utvrđeno je, stoji u objašnjenju presude, da o tim upozorenja Povjerenstvo nije raspravljalo, već je odlučeno da se Požgajeve tvrtke isključi iz javnog nadmetanja Hrvatskih šuma.

Tajni sastanci u HŠ-u
Sudac u presudi daje za pravo Požgaju i utvrđuje niz nepravilnosti i kršenja njegovih članskih prava u HGK, i to “u vidu održavanja sastanka kod Hrvatskih šuma, Zagreb, koji su tajni jer za njih ne zna niti jedna članica, osim nazočnih i onih koji djeluju u sklopu te interesne skupine okupljene oko predsjednika, očigledno je da određeni članovi odlučuju o uvjetima Javnog poziva, cijenama drvnih sortimenata koji su u vlasništvu Republike Hrvatske, da primjerice bez znanja produlje rok za uvrštenje EU normi, a koji je bio jasno ugovoren Pismom, čime uz izmjenu kriterija, zapravo nanosi izravnu štetu drugim članovima time što odlučuju o ugovornom odnosu člana i HŠ, što je pak predmet poslovne tajne”.

HGK ima pravo na žalbu na županijskom sudu u roku 15 dana. Požgaj ne krije da je zadovoljan da je dobio ovaj spor, te očekuje da će HGK ispuniti zahtjeve u postavljenim rokovima, od 30 dana.

“U tijeku je novi javni poziv za raspodjelu kvote za iduću godinu i očekujem da će HGK reagirati i zatražiti primjenu kriterija iz Pisma razumijevanja, a u suprotnom, pokrenut ćemo kaznene prijave protiv HGK i Udruženja, koje je u međuvremenu dobilo novog predsjednika”, poručuje Požgaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close