Nijemci odustali od ponude, privatizacija opet pala u vodu

Autor: Marija Brnić , 18. srpanj 2019. u 08:09
Radnice su 14. lipnja prosvjedovale ispred Sabora/Patrik Macek/PIXSELL

Zasad još nema reakcija iz same tvornice obuće na neuspjeli pokušaj prodaje, međutim ni u CERP-u ne iznose daljnje poteze u ovom slučaju.

Još jedan pokušaj privatizacije tvornice obuće Meiso iz Goričana nije uspio. Ni nakon produljenja roka za predaju ponuda, 1. srpnja, Centar za restrukturiranje i prodaju nije zaprimio niti jednu obvezujuću ponudu za kupnju 79 posto dionica ovog gubitaša koje su nuđene po simboličnoj cijeni od jedne kune.

Tijekom natječajnog postupka dubinsko snimanje zatražila je bila njemačka tvrtka Haix, za koju Meiso godinama radi lohn poslove, no poslovni partner nije se na kraju odlučio na predaju ponude, koja je po postavljenim uvjetima podrazumijevala dokapitalizaciju s 10 milijuna kuna, te prilaganje plana otplate dugovanja koje tvrtka ima prema CERP-u.

Upozorenje revizora
Meiso je jedna od preostalih proizvođačkih tvrtki u državnom portfelju u kojoj se ne provodi restrukturiranje i u kojoj se problemi samo guraju pod tepih. U financijskom izvješću za prošlu godinu revizor tako upozorava na postojanje značajne neizvjesnosti u vezi s neograničenim poslovanjem, budući da su ukupne kratkoročne obveze, uključujući i gotovo 19 milijuna kuna prema većinskom vlasniku CERP-u, krajem 2018. bile za 24 milijuna kuna veće od ukupne kratkotrajne imovine, a gubitak iznad visine kapitala iznosi 3,77 milijuna kuna. 

Ukupni su prihodi lani nastavili padati, ostvareno je nešto više od 25 milijuna kuna, a prema podacima Poslovna.hr-a smanjen je i broj zaposlenih kojih je u Meisu sada 366. U strukturi rashoda Meisa troškovi osoblja čine inače 85 posto, odnosno 22 milijuna kuna. Zasad još nema reakcija iz Meisa na neuspjeli pokušaj prodaje, međutim ni u CERP-u ne iznose daljnje poteze u ovom slučaju.

Od isteka roka za predaju ponuda, naime, traju neizvjesnosti oko sastava Vlade, a u međuvremenu je ostavku premijeru podnio ministar državne imovine Goran Marić, koji je ujedno predsjednik Upravnog vijeća CERP-a, što će do daljnjega značiti i odgađanje razmatranja odluka vezanih uz tvrtke iz državnog portfelja. 

U kratkoročnom razdoblju politička nestabilnost i odgoda odluka za funkcioniranje Meisa neće predstavljati veće promjene, budući da tvrtka nema blokiran račun, zato što CERP ne poseže za aktiviranjem prisilne naplate. S druge strane, nedavnu odluku o smjeni dugogodišnje direktorice Meisa Snježane Dominić Upravno vijeće CERP-a je, zbog prosvjeda radnica, naknadno ipak povukao, te joj je prolongirao mandat do potkraj prosinca ove godine. 

Bez rješenja
Međutim, unatoč nezadovoljstvu koje će nakon još jednog neuspjelog pokušaja privatizacije zasigurno uslijediti u tvornici obuće, koja je i najveći poslodavac na području općine Goričan, teško da će se moći posegnuti za nekim drugim rješenjem ove dugogodišnje krize osim kroz stečaj.

Drugačiji postupak malo je izgledan posebice nakon što Ministarstvo gospodarstva nije od stečaja uspjelo spasiti niti daleko krupniju industriju poput pulskog brodogradilišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close