Nije lako usvojiti modele poslovanja koje nalaže EU

Autor: Darko Bičak , 17. lipanj 2019. u 22:00
Milka Kosanović iz HUP-a, Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Stručnjaci raspravljali o izazovima i prilikama za financiranje.

Vrijednost građevinskih investicija u Hrvatskoj na razini je 20-ak milijardi kuna godišnje, a čak 85 tog iznosa dolazi nam kroz bespovratna sredstva Europske unije, rečeno je na panelu “Sustav javne nabave i EU fondovi”, koji se održao u sklopu konferencije “Budućnost građevinskog sektora” u organizaciji Poslovnog dnevnika u Zagrebu.

Na raspolaganju 10 mlrd. eura

Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata (HKA) i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU) raspravljali su na panelu o mogućnostima korištenja EU novca, izazovima koji stoje pred hrvatskim građevinarima, ali i investitorima te državnim tijelima koji sudjeluju u projektima. Petric je istaknuo da je Hrvatskoj u ovoj financijskoj perspektivi na raspolaganju oko 10 milijardi eura iz Europskih fondova, a da je sličan iznos realno za očekivati na narednoj, ali i perspektivi nakon nje.

“Činjenica je da smo se na početku korištenja EU fondova suočavali s ‘dječjim bolestima’, što je bio slučaj i sa svim ostalim novim članicama Unije u prvim godinama njihova članstva, pa čak i tijekom čitave njihove prve financijske perspektive. Činjenica je da smo samo mi, SAFU, kao centralno tijelo za EU fondove u Hrvatskoj narasli u dvije godine sa 130 na 320 ljudi koji vode 450 projekta te da je bilo i još ima problema s okupiranošću. No, to rješavamo i uvjeren sam da ćemo već od ove godine po korištenju i upravljanju EU sredstvima biti na razini onih zemalja s kojima se često uspoređujemo – Slovenijom, Mađarskom, Češkom i Poljskom”, kazao je Petric. Dodao je da još postoji problema u strukturama državnih tijela i agencija koje su zadužene za EU fondove jer se radi o mladim ljudima bez puno iskustva trećina zaposlenih na tim poslovima u Hrvatskoj ima manje od tri godine iskustva, ali isto tako da i naručitelji, posebice oni javni, te izvođači još trebaju usvojiti modele upravljanja i poslovanja koje propisuje sve stroža EU regulativa. Naime, zbog nepoštovanja striktne EU regulative, a Hrvatska je uskladila svoje zakonodavstvo u tom segmentnu tek 2017., dolazi do korekcija, odnosno do smanjenja udjela novca s kojim u konkretnom projektu sudjeluje EU. Trenutno, kaže Petric, u Hrvatskoj je to na razini od pet posto, no da su brojke iskusnijih zemalja na razini od 10-ak posto, koliko ima Poljska. “Radi se o ozbiljnom problemu. Ako imate javni natječaj vrijedan 500 milijuna kuna, a u EU u njemu sudjeluju s 300 milijuna i napravite neku objektivnu ili subjektivnu ‘grešku u koracima’ i EU vam ‘udari’ korekciju od 25 posto, vi ste u ozbiljnim problemima jer morate osigurati desetke milijuna kuna ili eura na drugom mjestu za svoj projekt, koji je veću u tijeku ili i završen”, ističe Petric.

‘Uvesti pretkvalifikacije’

Željka Jurković iz HKA je upozorila da ni SAFU, a ni druga tijela koja uređuju materiju EU fondova, nemaju dovoljno građevinskih stručnjaka koji poznaju materiju, iako većina EU novca, bez obzira o kojem projektu se radilo, odlazi na građevinske investicije.

Milka Kosanović iz HUP-a je istaknula da je da mnoge europske zemlje, prije svega Njemačka i Češka, imaju sustav pretkvalifikacija, odnosno da postoje registri tvrtki koje se mogu javiti na konkretni građevinski projekt jer zadovoljavaju minimalne uvjete.

“U Hrvatskoj to nije slučaj te se često ide s damping cijenama zbog nepoštivanja kvalitete, kolektivnog ugovora ili u konačnici sive ekonomije. Pozivam državna tijela da uvedu neki vid pretkvalifikacija, te da se postroži kontrola poduzetnika da se vidi poštuju li kolektivni ugovor i sva pravila struke”, rekla je Kosanović.

Na svakoj zgradi mora biti optimalna izolacija

Iako su u javnosti puno razvikanije energetski samodostatne kuće, tzv. Pasivne kuće, u praksi je puno važnije pažnju posvetiti zgradama “gotovo nulte energije (eng. nZEB)” jer se ovaj pojam odnosi na značajno veći broj građevina i kvadrata, kazao je prof. Zoran Veršić s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svojoj prezentaciji “Zgrade gotovo nulte energije”, a koju je predstavio u ponedjeljak u sklopu konferencije “Budućnost građevinskog sektora” u organizaciji Poslovnog dnevnika u Zagrebu. Veršić je istaknuo da nZEB podrazumijeva zgradu koja ima vrlo visoku energetsku učinkovitost. “Ta “gotovo nula”, odnosno vrlo niska količina energije, trebala bi se u vrlo značajnoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora (OIE), uključujući energiju iz OIE koja se proizvodi u krugu zgrade ili njezinoj blizini”, kazao je Veršić. Podsjetio je da je Europska komisija svoje zadnje smjernice na ovu temu donijela 2016., a koje podrazumijevaju da glavni projekt zgrade koji se prilaže zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole mora sadržavati principe nZEB-a, i to javne zgrade već od početka 2018., a privatne od 2020. EU, kaže profesor, nije ulazio u detalje modela OIE jer razne zemlje Unije imaju različite meteorološke i prirodne uvjete, a samim tim i razne optimalne opcije za primjenu obnovljive energije. Upozorio je da se obično smatra da “super izolirane” kuće ima najbolju energetsku učinkovitost, no da to nije tako, posebice po pitanju stakla na stolariji, jer previše stakla (tri komore) mogu s jedne strane štititi energiju, ali isto tako i onemogućiti grijanje ili hlađenje prostora iz vana.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close