Ni jedna marka nije imuna: Kakva je kvaliteta automobila koji stižu na naše tržište?

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2024. u 10:22
foto: pixabay

Sve se češće kvare najnoviji modeli, povlače se cijele serije vozila kako bi se otklonio problem koji nije bio uočen tijekom testiranja.

Današnji automobili iznimno su napredni, ali i dalje su podložni kvarovima. Sve se češće kvare najnoviji modeli, povlače se cijele serije vozila kako bi se otklonio problem koji nije bio uočen tijekom testiranja. Nijedna marka automobila više nije imuna na opozive, piše HRT. Kakva je kvaliteta automobila koji stižu na naše tržište te je li naš vozni park najstariji u Europi?

Obitelj Jukić, nakon proučavanja tržišta, prije godinu i pol odlučila se na kupnju nove Dacije Duster. Automobil su kupili na kredit kojeg još otplaćuju. Jedne noći vozilo se zapalilo i izgorjelo. Vatra je čak zahvatila i kuću. Proizvođač se ne smatra odgovornim. Njihov je zaključak da je požar na Daciji uzrokovan vanjskim utjecajem.

Gospodin Marko Jukić 28. rujna 20234. pamtit će još dugo. Vatrena mu je buktinja progutala novi automobil, ali i kuću čiji je vlasnik zajedno s bratom.

“Auto je bio parkiran ispred kuće i jednostavno došlo je do samozapaljenja, vjerojatno nešto od elektronike. Sad su vozila puna elektronike, tako da vjerojatno nešto od elektronike, a plastike je dosta tako da je to lako zapaljivo”, kaže nam.

Ističe da su došli policija, vatrogasci, te specijalna policija za protupožarne i protueksplozivne.

“Sve su provjerili i utvrdili da nema podmetanja požara, da nije iz kuće, nego da je probijanjem izolacijskog plašta u vozilu došlo do zapaljenja vozila”, dodaje.

Gospodin Jukić napominje da je vozač 50 godina te da s autom u tih godinu i pol nije imao nikakvih problema. Kupili su ga na kredit, a plaćao je i kasko. Uredno ga je servisirao u ovlaštenom servisu. Nije ništa dodatno ugrađivao ni mijenjao.

Nakon požara počeli su problemi s osiguravajućom kućom i proizvođačem automobila.

“Proizvođač kaže da ne može utvrditi da je uzrok auto. Ne kažu da nije auto uzrok zapaljenja, ali ne mogu dokazat da je. Jednostavno kažu njima je jako žao i nikakve naknade, ništa”, kaže Marko Jukić, koji od rujna nema vozilo.

GA Croatia koji su ovlašteni na Nissan, Daciu i Renault u Hrvatskoj poslali smo upit.

“Materijalni dokazi utvrđeni tijekom pregleda vozila, činjenice utvrđene pregledom dokumentacije popravaka i održavanja vozila, kao i fotografije i činjenice vezane uz požar prezentirane od strane vlasnika vozila navode na zaključak da je požar na vozilu uzrokovan vanjskim utjecajem – prijenosom otvorene vatre sa zapaljenih i rasutih cjepanica na vozilo (…) nismo u mogućnosti potvrditi da je požar na predmetnom vozilu posljedica greške na vozilu ili propusta proizvođača, te nismo u mogućnosti potvrditi da postoji odgovornost proizvođača za nastali požar i štetu koju je požar prouzročio”, priopćili su iz Dacia Hrvatska.

Gospodin Jukić je razočaran.

Mislio sam da će možda, ako ne žele priznati od proizvođača da je to greška na vozilu, da imaju problema s tim, da će pomoći nekim popustom na slijedećem vozilu, pa bi onda uzeo opet vozilo, kaže i dodaje kako neće stati na ovome”, kaže. Svoja prava potražit će na sudu.

Iskustva građana

Kupci od novih vozila očekuju da ih barem tijekom tvorničkog jamstva ne iznevjere. Kontinuirano se pojavljuju novi modeli koji često nisu testirani u realnom vremenu, pa su i pogreške češće, čime raste i broj opoziva.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Mislim da je do naslona za

Down sizing

Downsizing

2,5 laterala

New Report

Close