Nezaposlenih u Hrvatskoj 14 posto manje nego lani

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2015. u 10:05
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Krajem veljače u Hrvatskoj je bila 329.751 nezaposlena osoba.

Krajem veljače, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), u Hrvatskoj je bila 329.751 nezaposlena osoba, što je 0,2 posto više nego krajem siječnja, ali i 14,2 posto manje nego u veljači lani, što je prvenstveno posljedica godišnjeg pada broja ulazaka u evidenciju nezaposlenih i zamjetnog rasta broja izlazaka iz nje.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) pojašnjavaju da je broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih u veljači zabilježio godišnji pad od 4,7 posto, što je posljedica manjeg broja osoba koje u nezaposlenost ulaze iz radnog odnosa (pad za 3,8 posto godišnje) te redovitog školovanja (za 23 posto godišnje).

S druge strane, dodaju, zamjetno je, za po 15,8 posto, smanjen i broj osoba koje su u nezaposlenost ušle radi poslovno uvjetovanog otkaza te prestanka rada poslodavca, kao i sporazumnog prestanka radnog odnosa (za 5,1 posto). Uz to, broj osoba koje nisu bile u radnom odnosu a ušle su u nezaposlenost smanjen je za 9 posto godišnje.

Ukupan broj osoba koje su ušle u nezaposlenost iz svih tih razloga čine 44 posto od ukupnog broja ulazaka u evidenciju nezaposlenih. S druge strane najzastupljenija kategorija, koja čini 48 posto, oni su kojima je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, a tu se bilježi godišnji rast od 1,2 posto, ističu iz RBA.

Tijekom veljače je ostvaren i značajan rast izlazaka iz evidencije – broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih iznosio je 23.256 i bilježi godišnji rast od čak 23,4 posto ili 4.409 osoba.

No, no analitičari RBA posebno ističu snažan, čak 264,3 postotni godišnji rast broja osoba koje su izašle iz evidencije radi nepridržavanja zakonskih odredbi, a takvih je tijekom veljače bilo 3.690.

Tu je i rast zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti, za 8,5 posto godišnje ili 1.166 osoba, a raste i broj osoba koje se zapošljavaju u inozemstvu, pa je tako u prva dva mjeseca ove godine njihov broj iznosio 599 ili 71 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

"Iako ohrabruje podatak o rastu broja slobodnih radnih mjesta koji na godišnjoj razini bilježi rast od 24 posto, a potaknut je prvenstveno rastom broja sezonskih poslova za 16,5 posto, situacija na tržištu rada i dalje ostaje nepovoljna", ocjenjuju analitičari RBA uz pojašnjenje da će približavanjem turističke predsezone rasti i broj zaposlenih uslijed sezonskog zapošljavanja.

Međutim, tržište rada i dalje ostaje slabo, a "uz očekivanu stagnaciju gospodarstva i izostanak oporavka realnog sektora nije moguće niti očekivati pozitivne pomake na tržištu rada koji bi dugoročno rješavali problem nezaposlenosti", zaključuju iz RBA.

Komentari (7)
Pogledajte sve

jasno je da su raseljeni, nešto je steklo uvjete za mirovinu, neki su umrli, ima i nestalih…..ako si vlada misli pripisati zasluge, može sve osim pod 2

Zaposleni

Veljaca 2014: 1 310 433
Veljaca 2015: 1 295 688
Smanjenje broja zaposlenih u godinu dana: 14 745

izvor Drzavni Zavod za Satatistiku

koliko ih radi u javnom sektoru možda je i bolje da se broj zaposlenih ne povećava. obratna logika [emo_naivan]

PD obmanjuje :


Nezaposlenost-u-hrvatskoj najvisima-u-europskoj-uniji

Nezaposlenost u Hrvatskoj među najvišima u Europskoj uniji

Bez posla je u veljači prema Eurostatu raspoloživim podacima bilo 353 tisuće hrvatskih građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu, te 31 tisuću više nego u istom mjesecu lani.

Nezaposlenost u Hrvatskoj među najvišima u Europskoj uniji

New Report

Close