Nezapamćeni val nezadovoljstva među sucima: Ovim nas degradirate i omaložavate

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2022. u 12:04
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ocjenjuju da ih sporni prijedlog degradira pa i omalovažava, te ne uzima u obzir dalekosežne posljedice za sustav sudbene vlasti i dignitet sudačke profesije.

Ako je cilj hitnih izmjena Zakona o plaćama sudaca bio dobiti oko 1670 sudaca s druge strane barikade, Ministarstvo pravosuđa i uprave je uspjelo, piše u subotu Večernji list, navodeći da je revolt sudaca izazvalo smanjenje koeficijenta za prvostupanjske suce koji je manji i od najvećeg za sudske službenike.

Izazvali su nezapamćen val nezadovoljstva osobito među najbrojnijim prvostupanjskim općinskim, prekršajnim, trgovačkim i upravnim sucima. Ocjenjuju da ih sporni prijedlog degradira pa i omalovažava, te ne uzima u obzir dalekosežne posljedice za sustav sudbene vlasti i dignitet sudačke profesije.

I to su vrlo argumentirano i masovno izrazili tijekom okončanog e-savjetovanja. U sažetoj formi osam krupnih prigovora na prijedlog zakona ima Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca.

Udruga hrvatskih sudaca razumije potrebu za izjednačavanjem osnovice za izračun plaća svih korisnika državnog proračuna, a posebice državnih i pravosudnih dužnosnika, ali brojne nepravde od novih manjih koeficijenata za izračun plaće sudaca, pri čemu se ne ispravlja nepravedno smanjenje njihovih plaća, su im neprihvatljive.

Osobito da plaće sudaca ovise o rezultatu pregovora Sindikata i Vlade, a suci u tome ne sudjeluju. Novi prijedlog ne ispravlja nekonzistentnost odnosa između plaća sudaca različite vrste i stupnja sudovanja. Plaće sudaca prvog stupnja su i dalje nedopustivo niske, a na drugom stupnju nisu izjednačene.

Također, ne uzima se u obzir opseg odgovornosti sudaca u odnosu na sudske savjetnike kao pomagače sudaca. Snižava se postojeće koeficijente za izračun plaće, a početni koeficijent za obračun plaća sudaca mora biti viši od 3,5, te prava sudaca nisu izjednačena s pravima ostalih državnih dužnosnika, piše novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

kad smo već kod lažnih diploma..

Šta bolje izolira? kamen ili zrak? (ovo je jedan od jačih viceva)

jel ima netko tko je mjerio?

 

 

aj dobro možda i je.. tako im i treba kad imaju lažne diplome

pa precjednik ustavnog suda uopće nije pravnik..

Naravno, cio je sustav sudaca (1670 njih, na raznim razinama i na raznim sudovima) takav kakav jest, no što učiniti sa sucem koji ne poštuje članak Zakona o parničnom postupku koji mu nalaže da mora poštivati isprave državnih tijela (na primjer, zemljišnoknjižne podatke) i druge isprave (na primjer, ugovor koji je sklopljen među strankama, pa po njegovoj bude da se radi na štetu stranke iz toga ugovora), koji ne poštuje članak Zakona o sudovima koji kaže da svatko mora poštivati pravomoćne presude (taj sudac ne poštuje pravomoćnu presudu vlastitoga suda, presuđuje suprotno njoj), koji ne poštuje članak ZPP koji kaže da se postupak mora provesti bez suvišnih troškova (a stranke dolaze s udaljenosti od nekoliko stotina kilometara na ročišta koja se pretvore u jalovo ništa ili se ročišta uopće ne održe, a stranke su došle, i onda se sudac čudi “pa kako ste znali da je ročište”). To što opisujem događalo se u nekoliko različitih predmeta. A mediji pišu samo o kaznenim predmetima, o jadnim osumnjičenicima i okrivljenicima kojima se valjda krše njihova ljudska prava.

New Report

Close