Nexe dogovara kupnju kaštelanskog Cemexa

Autor: Marija Brnić , 18. veljača 2020. u 15:31
Uprava Našicecementa objavila i poziv za skupštinu radi promjene imena u Nexe cement/ CEMEX

Dubinsko snimanje je provedeno i kroz 10-ak dana slijedi potpis ugovora, detalja o vrijednosti transakcije nema.

Prije nekoliko dana Uprava Našicecementa objavila je poziv za izvanrednu skupštinu radi promjene imena tvrtke u Nexe cement.

Vlasnik Ivan Ergović kazao nam je da je posrijedi samo formalizacija, jer taj našički proizvođač već duže vrijeme na ulazu u zgradu, kao i na vrećama za cement ima novo ime, ali se zbog drugih važnijih procesa kroz koje je prolazila ova grupacija u proteklom razdoblju promjenu nije i administrativno provelo. Kao što nije primijećena promjena kompanijskog imena, u sjeni je ostala i još važnija aktivnost iz Nexea, a to je preuzimanje kaštelanskog Cemexa.

O tome u našičkoj grupaciji u ovom trenutku još ne žele razgovarati, budući da sam postupak još nije okončan, ali iz splitskih krugova informaciju da je ugovor o kupoprodaji pred zaključenjem jučer je objavila Slobodna Dalmacija. Njihovi izvori tvrde, provedeno je dubinsko snimanje i kroz desetak dana ugovor će biti potpisan. Ni detalji o samoj vrijednosti transakcije i onome što će njome u kaštelanskoj grupaciji sve biti obuhvaćeno također ne cure van.

No, ne začuđuje suzdržanost od komuniciranja ove akvizicije, ne samo stoga što potpisi na ugovor još nisu stavljeni, nego i stoga što raniji pokušaj preuzimanja Cemexa nije bio uspješno realiziran, a razlog je problem koncentracije na domaćem tržištu. Prošli put zbog tog razloga srušen je nakon dvije godine zaključeni ugovor s njemačkim kupcem HeidelbergCementom. Presudna je tada bila odluka Europske komisije koja je zaključila kako bi takvom vlasničkom strukturom bila narušena tržišna utakmica na domaćem terenu.

Pri tom, tadašnji kupac imao je na hrvatskom tržištu manji udjel nego današnji potencijalni kupac, pa ne iznenađuje šutnja kojom je postupak obavijen. Da vlasnik kaštelanske industrije cementa, meksički Cemex, i nakon propalog aranžmana s Heidelbergom traga za kupcem svoje hrvatske “divizije” nije tajna. S druge strane, Nexe se s meksičkim Cemexom već ranije, 2008., nalazio za pregovaračkim stolom, no ne za hrvatsku tvrtku, nego za one u Austriji i Mađarskoj.

Tada se Nexe natjecao s velikim igračima u ovoj branši, a bolju ponudu od svih dao je Strabag. U međuvremenu, pak, akvizicijski apetit Nexea zaustavila recesija koja je i samu grupu bila bacila na koljena. Nexe se godinama suočavao s financijskim problemima koji su uslijedili s recesijom i krahom građevinskog sektora. Danas će za njegov predstečajni postupak stručnjaci reći da je rijedak i dobar primjer uspješne prakse ovog modela, koji je vodstvo mudro vodilo ne želeći prodati cementaru što su od nje tražili pojedini financijaši radi podmirenja obveza.

Nakon tri godine pregovora usuglašen je s vjerovnicima 2016. model podmirenja kroz reprogram, odnosno djelomičan otpis obveza, a prema financijskom izvješću do kraja 2018. sve su dospjele rate dugova podmirene i na osječkom je trgovačkom sudu Nexeovim tvrtkama i matici brisan status odobrene predstečajne nagodbe.

Konačno financijsko izvješće za 2019. još se priprema, a prema prvim podacima iz Nexea grupacija je godinu završila s poslovnim prihodom u iznosu od 1,08 milijardi kuna, ostvarivši 4-postotni rast u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno su troškovi poslovanja bili manji je od rasta poslovnih prihoda, pa je ostvaren i rast EBITDA-e od 16% u odnosu na 2018. godinu. Grupa je u 2019. godini ostvarila dobit od 108 milijuna kuna.

Trend rasta prihoda od prodaje bilježi se u gotovo svim segmentnima – od cementa, betona, cigle, crijepa, kao i na svim tržištima na kojima Nexe Grupe posluje, a iz podataka koje smo dobili iz Nexea, i najveća članica Grupe, Našicecement, lani je ostvarila povećanje prihoda od 10 posto. Iz Uprave ističu kako je ostvarenje ovakvih pokazatelja poslovanja nastavak pozitivnog trenda poslovanja Grupe posljednjih godina, tijekom kojih su realizirana i značajna ulaganja, čak 240 milijuna kuna.

Od toga je, kažu, samo lani realizirano 65 milijuna kuna ulaganja, od čega se više od polovine odnosi na Našicecement i novu liniju pakiranja, jedinu takvu u regiji, koja omogućava ultrazvučno potpuno zatvaranje vreća s minimaliziranjem rasipanja cementa. Ulaganja su dosad bila koncentrirana na povećanje kapaciteta, ali i povećanju energetske učinkovitosti i rezanja troškova energije.

Što će donijeti novo željeno ulaganje u Cemexovo preuzimanje? Iz Nexe-a u ovom trenutku ne žele komentirati objavljene informacije o postupku preuzimanja. Očito će pričekati da svoju riječ o tome najprije daju regulatori iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja treba utvrditi stanje i ocijeniti odnose koji će nastupiti na domaćem tržištu, a na kojemu su Nexe i Cemex najveći proizvođači.

Komentirajte prvi

New Report

Close