Nevjerojatna računica Uprave: Uljanik za spas treba 1,3 milijarde eura

Autor: Marija Brnić , 05. prosinac 2018. u 08:54
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Iako je Končar trebao osigurati od 180 do 302 milijuna kuna, sada nudi tek vlastiti doprinos od 25 mil. €.

Ministru gospodarstva Darku Horvatu Uprava Uljanika na čelu s predsjednikom Emilom Bulićem danas dolazi s prijedlogom programa restrukturiranja usuglašenog s Dankom Končarom, potencijalnim strateškim partnerom odabranog još za bivše uprave. 

Naznake novog programa imali su prilike čuti i Uljanikovci iz redova sindikata i njihovih predstavnika u NO-u, koji su prisustvovali sastanku Končara i Uprave, a glavna novina koju su imali prilike čuti od Končara je da bi država trebala vlasnički preuzeti većinski udjel u Uljaniku. Budući da je ulazak Končara u škver predviđen odlukom skupštine upravo dokapitalizacijom u novcu u iznosu od najmanje 180 do 302 milijuna kuna, nameće se zaključak da bi zapravo država trebala osigurati svježi kapital, a iz onoga što se čulo na sastanku u Puli, Končareva je namjera sudjelovati kroz vlastiti doprinos unosom 25 milijuna eura, što uključuje i potraživanja za pozajmice za isplatu plaća prije nekoliko mjeseci.

U međuvremenu procurila je nevjerojatna brojka o novom iznosu troška restrukturiranja Uljanika, a službeno će se potvrdu njezine točnosti čuti nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu gospodarstva. Više izvora navodi kako je u mjesec dana prema novom konceptu, kojeg je razradio Bulić trošak udvostručen, pa bi ukupno za spašavanje trebalo 1,3 milijarde eura. Na tom tragu je prije tjedan dana nakon sastanka s Bulićem i ministar Horvat iznio brojku od 660 milijuna eura koje bi sa svoje strane trebala osigurati država, što držeći se briselskog principa da svaka strana, partner i država, osiguravaju jednak udjel, potvrđuje novu vrijednost.

Pitanje je, međutim, na čemu se ona temelji i čime će Uprava toliki iznos braniti pred Vladom i eventualno EK, jer je svim upućenima u slučaj teško ocijeniti što sve uključuje i iz čega je mogao biti izveden toliki iznos restrukturiranja.  A da ministar Horvat ne vidi rješenje za Uljanik u partnerstvu s Končarom, da se iščitati i iz njegove jučerašnje izjave kako se intenzivno vode razgovori s dva moguća partnera, za koje je siguran "da imaju novac i da to žele".

"Jedan i drugi partner su Ministarstvu podastrli vrlo jasno pismo namjere i blizu smo toga da s premijerom i Upravom dogovorimo sastanak unutar kojeg bi možda malo s Upravom promijenili smjer aktivnosti koje se danas događaju", rekao je Horvat dan prije najavljenog dolaska predstavnika Uljanika i Končareve Kermas energije. Ministar je ponovio i poruku s kojom posljednjih tjedana redovito komentira problem rješavanja Uljanika – da bez relevantnog strateškog partnera koji financijski može pratiti restrukturiranje, restrukturiranja biti neće.

Za nove partnere, a sudeći po dosadašnjim informacijama riječ je o talijanskom Fincantieriju i ukrajinskoj grupaciji Smart Holding, Horvat očekuje da ih se pusti da obave dubinsko snimanje i izađu s projekcijama troška restrukturiranja ili kupnje. 

No, to podrazumijeva i dodatno vrijeme, a njega iz 3. maja radnici nemaju namjeru davati. Upravi Uljanika u čijem je vlasništvu taj riječki škver, dali su rok do 17. prosinca da se izjasni o njihovim zahtjevima za izdvajanjem iz grupacije Uljanik, smjenu direktora Maksimilijana Percana i Nadzornog odbora, te omogući gradnju brodova. U suprotnom, najavljuju, kako prikupljaju potpise radnika za pokretanjem stečaja riječkog škvera i prije nego bi, po sili zakona zbog 120 dana neprekinute blokade, trebao biti otvoren 23. prosinca. 

Komentari (14)
Pogledajte sve

Novinar piše: Končar je trebao izdvojiti između 180 i 320 mio. kuna. A on je spreman na samo 25 mio. €, koje preračunato u kune vrijede cca. 190 mio. kuna. Znači, Končar se nalazi u ragnu. U čemu je onda problem? Končar je vjerojatno bio naivan, kad im je posudio 12 mio. €!? Proći će godine dok se naplati. Inače, za ozbiljnu brodogradnju su svi oni neozbiljni. Končar, aktualna i bivša uprava te većina uposlenih.

ovi za sebe misle da su Au tele, o oni obični aaauuuuuuuu telci, a što znaju raz.ebat, neviđeno


Sramota je uopće napisati takav prijedlog. Da sam na mjestu vlade, istog momenta zatražio bih pokretanje stečaja!

….prvo red hapšenja, pa red oduzimanja imovine, pa red dugogodišnjeg zatvora…

Sigurnije je to investirati u Eurojackpot .

New Report

Close