Nevjerojatan dopis: Policija od liječnika traži da prepoznaju teroriste

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2019. u 09:58
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Liječnici bi dakle trebali aktivno raditi na prepoznavanju psihičkih bolesnika s terorističkim tendencijama.

U dopisu koji je stigao županijskom Domu zdravlja u Osijeku stoji kako “se provode mjere prevencije i suzbijanja terorizma, a dosadašnjom analizom evidentiranih sigurnosnih rizika utvrđena je radikalizacija osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj kao i u ostatku Europe”. Zbog toga, kažu u policiji, liječnici obiteljske medicine i psihijatri “trebaju preventivno djelovati i pravovremeno otkrivati ovakve sigurnosne događaje jer je utvrđen značajan postotak osoba koje su evidentirane kao osobe s duševnim smetnjama, a koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija”, piše Jutarnji list

Dobro ste shvatili – liječnici bi dakle trebali aktivno raditi na prepoznavanju psihičkih bolesnika s terorističkim tendencijama. 

Liječnici su dopis primili s neodobravanjem – kako zbog još jednog zadatka za koji jednostavno nisu educirani, tako i zbog činjenice da policija ima namjeru tražiti teroriste samo među psihičkim bolesnicima. Koordinacija liječnika obiteljske medicine (KoHOM) zbog toga je, navodi Jutarnji, uputila dopis pučkoj pravobraniteljici. 

– Da, pisali smo pravobraniteljici jer ovo je apsolutno posao koji liječnici obiteljske medicine ne mogu raditi. To je samo još jedan, dodatni način da se naruši odnos povjerenja između pacijenta i liječnika, a to ne smijemo dopustiti, objasnio je dr. Berislav Bulat iz KoHOM-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close