Neugodno iznenađenje nakon 56 mjeseci rasta: Pala potrošnja u maloprodaji

Autor: Poslovni.hr/H , 28. lipanj 2019. u 13:24
FOTO: GettyImages

U Hrvatskoj je u svibnju potrošnja u maloprodaji pala za 2 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, što je njezin prvi pad nakon 56 mjeseci rasta.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u svibnju pala za 4,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski svibanj oslabila 2 posto.

„Realni promet u trgovini na malo u svibnju 2019. pao je na mjesečnoj i godišnjoj razini, neugodno iznenadivši tržište“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Tako je prekinut rekordni niz rasta potrošnje na godišnjoj razini, koji je trajao 56 mjeseci, od rujna 2014. godine.

U svibnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,5 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima skliznula 1,3 posto.

„Pad na mjesečnoj i godišnjoj razini dogodio se unatoč razmjeno visokoj razini potrošačkog optimizma i očekivanja te činjenici da se nastavlja rast plaća i zaposlenosti. Ipak preliminarni podaci o dolascima i noćenjima turista ukazuju na smanjenje, ali i upozoravaju na visoku ovisnost o turizmu“, navodi se u analizi RBA.

U prvih pet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

 „Unatoč nepovoljnim svibanjskim podacima, prema našim očekivanjima realni promet u trgovini na malo trebao bi se vratiti pozitivnim vrijednostima idućih tromjesečja. Međutim, visoka baza i ovisnost o turizmu, u kojemu očekujemo skromnije stope rasta noćenja u odnosu na 2018., sugeriraju i potvrđuju naša očekivanja da bi na razini cijele godine promet u trgovina na malo mogao blago usporiti i ostvariti realnu godišnju stopu rasta od 3,5 posto. Međutim, i u takvim uvjetima djelatnosti vezane uz trgovinu i turizam ostat će najveći generator rasta gospodarstva tijekom 2019.“, zaključuju analitičari RBA.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je bilo za očekivati. Čak 1.5 milijuna noćenja manje u svibnju bili su jamac za to jer povećana potrošnja je i posljedica broja gostiju. Ovaj podatak najbolje pokazuje koliko je gospodarstvo neuravnoteženo i snažno ovisno o turizmu. A vlada tu ovisnost svojim (ne)djelovanjem još i povećava.

New Report

Close