Nestaju autohtone sorte voća koje zovu kraljica jeseni, danas ih možete naći samo kod starih “kumica”

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2023. u 09:23
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Na policama trgovina te stare sorte ne mogu pronaći.

U Hrvatskoj je oko 5000 sorti jabuka, no one tradicionalne, autohtone teško je pronaći. Zato je HAPIH organizirao “Dan jabuka” namijenjen studentima, učenicima, proizvođačima, prerađivačima i svim zaljubljenicima u starinske sorte.

Stare hrvatske sorte jabuka imena dobivaju po imenima mjesta u kojima su nađene te prema izgledu, boji i okusu, po čemu se i razlikuju od novih sorti, piše HRT. 

“Stare sorte jabuke imaju taj gen specifičnosti koji stvara otpornost na promjene na plodu jabuke, ne stvaraju se ožegotine koje su prisutne kod novog sortimenta”, kaže Tvrtko Jelačić, voditelj Centra za voćarstvo i povrćarstvo.

“Vrhunske su za preradu, pogotovo za sokove, za stvaranje pekmeza, spravljanje zimnice”, dodaje.

Nažalost, one danas polako nestaju. Zato se kroz nacionalni program za očuvanje i održivu uporaba biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu pokušavaju sačuvati.

“Dolazi do njihovog propadanja jer je starost stabala, posebno u tim ruralnim područjima gdje nitko ne živi, ta stara stabla propadaju”, kaže Martina Skendrović Babojelić, profesorica na Zavodu za voćarstvo, Agronomski fakultet Zagreb.

“Već desetak godina sakupljaju stare tradicionalne sorte, cijepe se i podižu se kolekcijski nasadi u kojima se onda provode različita istraživanja”, dodaje.

Studenti agronomije rado sudjeluju u istraživanjima.

“Dolazim iz doline Neretve, gdje se uzgaja jako mnogo voćnih kultura, tako i jabuka i mandarina, i stvarno me zanima jabuka, napredak uzgoja jabuke, ali i problemi s kojima se susrećemo danas”, kaže Marin.

“Zanimljivo mi je vidjeti kada su izloženi plodovi jabuke gdje vidimo različite oblike i sve te karakteristike starih sorti”, kaže Tomislav.

A danas se na policama trgovina te stare sorte ne mogu pronaći, nego samo na tržnici kod starih “kumica”.

Komentirajte prvi

New Report

Close