Neradna nedjelja u trgovinama jer više nema tko raditi

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2019. u 08:52
Foto: Getty Images

Da su trgovci o (ne)radnoj nedjelji podijeljeni, potvrđuju i iz HGK.

Domaći za, strani uglavnom protiv, kratak je sažetak po tko zna koje po redu inicijative u Hrvatskoj da trgovine ne rade nedjeljom. Najava križevačkog KTC-a kako će njihovi radnici ubuduće na taj dan ostajati doma s obitelji ponovno je, naime, uzburkala duhove, s obzirom na to da ni kod trgovaca koji su se donedavno protivili neradnoj nedjelji nema tko raditi, piše Večernji list.

Kao da počinje rat, iselili su se i radnici i njihove obitelji, kazao je svojedobno član uprave Pivac grupe Neno Pivac, a da je situacija sve gora, potvrđuju i prekjučerašnji signali s konferencije sindikata i poslodavaca u trgovini. Martin Evačić, predsjednik HUP-ove udruge trgovine, kaže Večernjem listu kako članice nemaju jedinstven stav, no on kao predsjednik uprave NTL-a dijeli mišljenje domaćih trgovačkih lanaca Tommyja, Ultre, KTC-a, Konzuma, malih trgovaca… da je potrebno uvesti neradnu nedjelju, odnosno regulirati rad nedjeljom.

– Nitko nije za potpunu zabranu. Mislim da je dovoljno ostaviti 10 radnih nedjelja u godini po izboru svakog trgovca, a da ostale budu neradne. Fama je da nam turizam priječi da to uvedemo. U Austriji iza 14 sati u subotu ništa ne radi, nedjeljom baš ništa, a turistički su pet puta jači od nas. A mi smo veći pape i od pape – objašnjava, ističući kako država pažljivo treba razmisliti o varijanti koju Ustavni sud neće moći rušiti. Jedna od njih je i ta da se ozakoni da se nedjelja radniku plati 500% pa da se vidi kojem bi se trgovcu taj rad isplatio.

U Lidlu se zalažu za jednake uvjete za sve trgovine, uvjetovane odgovarajućim propisima nadležnih tijela, kojima će se osigurati pošteno tržišno natjecanje.

Da su trgovci o (ne)radnoj nedjelji podijeljeni, potvrđuju i iz HGK. Tomislava Ravlić, direktorica Sektora trgovine HGK, objašnjava kako trgovcima koji to žele, neradnu nedjelju omogućuje već i bazni Zakon o trgovini. No problem je što se mnogi, unatoč sve evidentnijem odljevu radnika, boje da bi potrošači u tom slučaju mogli puniti blagajne zemalja u okruženju. Rad trgovačkih centara usmjeren je pak upravo na vikende.

Komentirajte prvi

New Report

Close