HDZ-u novac dalo dvjestotinjak tvrtki i obrta, SDP-u samo jedna

Autor: Marija Brnić , 26. listopad 2016. u 15:17
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Tvrtka Oštrc Marinka Zadre donirala HDZ-u 200.000 kuna, a dvije tvrtke Mirka Habijaneca po 160.000 kuna.

Za razliku od ranijih izbora, na prijevremenim parlamentarnim izostala je značajnija potpora gospodarstva kampanjama političkih stranaka.  Na listama donatora koje su političke stranke objavile, SDP i njegovi koalicijski partneri naveli su ukupno 17 donatora, od čega samo jedno poduzeće, tvrtku Doberman security sa simboličnom potporom od 101 kune, dok je na Mostovu popisu samo pet donora, privatnih osoba.

HZD je i ovaj  put predao najdužu listu onih koji su pomogli financiranje predizbornih aktivnosti, ukupno njih 938, od kojih je 200-tinjak gospodarskih subjekata, od ugostiteljskih i drugih obrta do većih tvrtki, koje su već standardno među donatorima HDZ-a. Najveće tvrtke, poput Agrokora i Adrisa, odavno već nastoje čuvati svoje neutralne pozicije prema političkim strankama i drže se postrani kad se prikupljaju donacije. Međutim, sve više drugih velikih kompanija izmiče se od davanja financijske potpore predizbornim kampanjama. Stoga na današnjim listama izostaju imena poput Vipa, Kraša, Vindije, Viadukta, Kermasa i drugih, a i praksa da se financira više suprostavljenih političkih opcija nije više "in".

HDZ je, pak, uspio zadržati neke od svojih dugogodišnjih donora, poput Marinka Zadre, vlasnika dviju hrvatskih šećerana. Njegova je tvrtka Oštrc, koja je u stečaju preuzela Dalmacijavino, HDZ-ove predizborne aktivnosti pomogla i ovaj put, kao i u vrijeme dok je stranku vodio Tomislav Karamarko, s maksimalnim iznosom koje pravne osobe mogu dati – 200 tisuća kuna. On ne skriva preferencije i ostaje vjeran svojoj političkoj opciji, kažu njegovi suradnici. Takav slučaj je i s karlovačkom obitelji Nade i Nikole Hanžel, čije su dvije tvrtke – Lana Commerce i Lana Karlovačka tiskara – donirale zajedno 359,2 tisuće kuna, ali u proizvodima i uslugama.

 

Roglić

Nisam odustao od doniranja, no odbio me Most, jedina stranka kojoj želim pomoći.

Riječ je o tvrtkama koje konstantno bilježe rast, zapošljavaju jedna 39, druga 279 radnika, a prihodi im premašuju 71, odnosno 135 milijuna kuna. U vrhu liste donatora HDZ-a su i dvije tvrtke građevinskog poduzetnika Mirka Habijaneca, Radnik iz Križevaca i Bistra Đurđevac, koje su svaka donirale po 160 tisuća kuna. Među one koji su HDZ izdašnije pomogli je i Agropromet Kusijevec, tvrtka za uzgoj tovne junadi Zvonimira Širjana, koji od pomoći stranke ne odustaje unatoč tomu što mu poslovni prihodi polako padaju u odnosu na ranije godine zbog krize na Bliskom istoku koje je njegovo glavno tržište, no idalje posluje s dobiti, koja je lani bila na razini milijun kuna. Ove su godine donirali 200 tisuća kuna, a po 100 tisuća kuna dale su Bau gradnja Marina Jozića iz Gunje, te Renova mont Josipa Živića.

Ako tvrtke posluju pozitivno i uredno podmiruju obveze prema zaposlenicima i državi, nema apsolutno nikakvog razloga da se njihove novčane potpore stranakama dovodi u pitanje, slaže se većina gospodarstvenika s kojima smo jučer razgovarali na tu temu, no o toj temi malo je onih koji žele javno iznositi stajališta. No, iz većine velikih tvrtki poručuju kako niti ranije nisu davali donacije političkim stranakama, pa primjerice iz Atlantic Grupe Emila Tedeschija, koji u javnosti slovi kao simpatizer SDP-a, kažu kako sponzoriraju kulturne i sportske, te projekte za pomoć zajednici, no ne i političke stranke.

S druge strane, vlasnik zagrebačke Munje Ivan Miloloža, koji se prije godinu dana pojavio na prvoj HDZ-ovoj donatorskoj večeri, nije među donorima. Nije, kaže, član niti jedne stranke, a koga podupire, njegov je osobni izbor. No, susprezanje od financijske potpore strankama ne iznenađuje ga, jer iz osobnog iskustva zna kako se negativno na poslovanje može odraziti povezivanje s jednom političkom opcijom u Hrvatskoj. Premda je to legitimno pravo svake fizičke i pravne osobe, manje donacija ne mora nužno imati i negativan predznak, smatra Miloloža i pojašnjava kako to može značiti i da tvrtke u Hrvatskoj manje očekuju od politike.

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, svojedobno je uživao status jakog donatora političkih "igrača", no ove godine nije se pojavio među donorima. Već na prošlim redovnim izborima otvoreno je poručio kako su za njega i SDP i HDZ povijest, te je podržo Most, kao umjerenu domoljubnu opciju u kojoj vidi želju za reformama. No, Roglić kaže kako od doniranja nije odustao, ali ga je odbio Most. "Rekli su da ne mogu primiti donaciju od iste osobe u godinu dana", dodaje Roglić.  HDZ je inače za financiranje kampanje prikupio najviše sredstava kroz donacije, ukupno 7,2 milijuna kuna, dok je SDP-ovu blagajnu sjelo 209 tisuća kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

I evo novih poslova za državu ali ne preko javne nabave, jer će svaki biti po 999.999,00 (Bandićev poučak za kip). Sve su to očito donacije iz “političkih” uvjerenja a ne da bi se iz toga izvukla korist, pa to je i slijepcima jasno ali ne i Molleru. Čudi me da se nije javio Pero 7, izgleda da nije ništa priložio valjda mu ugovori traju još od eksperimentalne vlade.

I evo novih poslova za državu ali ne preko javne nabave, jer će svaki biti po 999.999,00 (Bandićev poučak za kip). Sve su to očito donacije iz “političkih” uvjerenja a ne da bi se iz toga izvukla korist, pa to je i slijepcima jasno ali ne i Molleru. Čudi me da se nije javio Pero 7, izgleda da nije ništa priložio valjda mu ugovori traju još od eksperimentalne vlade.

ma tko ne bi pomogao da ne mora više gledati Zoku i njegova partijska potrčkala, neka je on nama krenuo na Siguran smjer ;
https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiS-4C3y_jPAhXE8RQKHXH2CKgQtwIIJTAC&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D7egAYU2h47Y&usg=AFQjCNGMM-f-PECNw1edAOumfp8nTm0cuQ&sig2=p1sK-O94nrhstNoJrHkeVA

New Report

Close