Neki se oglušili na uređenje privatnog rada, većina odgovorna

Autor: Marija Crnjak , 09. siječanj 2023. u 06:00
Ministar Vili Beroš/JURICA GALOIĆ/PIXSELL

Ministar zdravstva traži bolju učinkovitost sustava kako bi se osjetile dobrobiti pregleda ‘na vrijeme’.

Iz Ministarstva zdravstva poručili su u nedjelju da bolničkim liječnicima koji rade i privatno i pritom ne ispunjavaju radne obaveze, prijete sankcije, nakon što je ministar Vili Beroš ove jeseni zatražio strože vođenje evidencije o radnom vremenu u bolnicama.

”Za utvrđene nepravilnosti pokrenuti su postupci utvrđivanja odgovornosti, a nadležna tijela sustava odlučit će o sankcijama u skladu s važećim propisima”, istaknuo je ministar Beroš u priopćenju.

U studenom je ravnateljima bolnica stigao dopis iz Ministarstva u kojemu je zatraženo strože vođenje evidencije o radnom vremenu pomoću bolničkog informacijskog sustava koji prati ispunjavanje obveza iz radnog odnosa za svakog djelatnika. Poslano je i upozorenje poslodavcima koji ne vode evidenciju o radnom vremenu, da će biti prekršajno odgovorni.

Uz odobrenje ravnatelja
Istraga je pokazala da se najveći dio zaposlenika odgovorno odnosi prema obvezama. ”Nažalost, naši inspektori utvrdili su da ima i liječnika koji nisu poštivali svoje radne obveze neopravdanim izostancima u radno vrijeme, radom u privatnim ustanovama bez odgovarajućih odobrenja ravnatelja ili neispunjavanjem svojih radnih obveza. Inspekcijski nadzori nastavit će se i ubuduće”, poručuje ministar.

Inspekcija je utvrdila i da se najveći dio zaposlenika odgovorno odnosi prema obvezama, od pridržavanja propisanog radnog vremena do ispunjavanja radnih obveza i pružanja usluga pacijentima.

”Liječnici iz javnog zdravstvenog sustava moći će i nadalje u slobodno vrijeme dodatno raditi u privatnoj praksi po propisanim uvjetima i uz odobrenja ravnatelja ako su prethodno ispunili sve radne obveze i odradili propisano radno vrijeme”, poručuje ministar.

Ministar se u priopćenju osvrnuo i na preventivne zdravstvene preglede koji će se provoditi od ove godine i poručio da će oni donijeti višestruku korist građanima, poslodavcima i zdravstvenom sustavu. Naglasak je na kontroli zdravstvenog stanja, sprječavanju oboljenja ili što ranijem otkrivanju bolesti, posebno zloćudnih, čime se povećava mogućnost njihova uspješnog liječenja.

Time se želimo priključiti razvijenim zemljama koje preventivnim pregledima postižu puno bolje rezultate u zaštiti zdravlja svojih građana i učinkovitije liječenje.

Dobrobit poslodavcima
”Mnogostruke su koristi preventive, a nije zanemariva ni dobrobit poslodavcima kao i zdravstvenom i državnom proračunu”, kaže ministar, no dodaje da je, da bi se uspješno provodili ovi preventivni pregledi potrebna bolja organiziranost i učinkovitost zdravstvenog sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close