Neki ljudi su se odrekli hrvatskog državljanstva: Ovo su najčešći razlozi

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2022. u 10:40
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Potrebno je platiti i pristojbu.

Prema najnovijem Popisu stanovništva, koji je tijekom prošle godine proveo Državni zavod za statistiku (DZS), Hrvatska ima 3.888.529 milijuna stanovnika. A što se tiče onih koji su se odrekli hrvatskog državljanstva u 2021. godini otpuštene su 154 osobe, a četiri osobe su se odrekle hrvatskog državljanstva.

U prvih četiri mjeseca ove godine, dvostruko više osoba odreklo se državljanstva, piše N1. U razdoblju od 1. siječnja 2022. do 1. svibnja 2022. godine 86 osoba je otpušteno iz hrvatskog državljanstva, dok se osam osoba odreklo hrvatskog državljanstva, potvrdili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). Prema zakonu, hrvatskog državljanstva mogu se odreći punoljetni hrvatski državljani koji imaju prebivalište u inozemstvu, a imaju i strano državljanstvo.

Najčešći razlozi podnošenja zahtjeva za odricanje od hrvatskog državljanstva su osobni razlozi, zaposlenje i školovanje, rekli su iz MUP-a.

Da bi se hrvatski državljanin odrekao državljanstva dovoljna je izjava osobe koja svojom voljom, danom davanja izjave, gubi svoje državljanstvo. Također, punoljetna osoba nakon odricanja ne može ponovno steći hrvatsko državljanstvo. Iz Ministarstva unutarnjih poslova su pojasnili i koliko se plaća odricanje državljanstva. “Ako je zahtjev za prestanak hrvatskog državljanstva podnesen u Republici Hrvatskoj naplaćuje se upravna pristojba prema tarifnom broju 9. stavku 1. Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi (“Narodne novine”, broj 92/21, 93/21 i 95/21) u iznosu od 2.520, 00 kuna. Za zahtjev za prestanak hrvatskog državljanstva podnesen u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu naplaćuje se upravna pristojba prema tarifnom broju 43. Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi u iznosu od 3.150, 00 kuna. Ovom pristojbom obuhvaćene su sve upravne i konzularne radnje u postupku prestanka hrvatskog državljanstva”, navodi MUP.

Komentirajte prvi

New Report

Close