Neke vozače ni kazne ne sprječe, samo u ovoj godinu trajno je oduzeto pedesetak vozila

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2022. u 08:54
Foto: Pixabay

Godine 2017. u prosjeku svaki dan netko se vozio u suprotnom smjeru. Ove godine policija je zabilježila 21 takav slučaj.

Obijesnim vožnjama na našim autocestama svjedočimo svako toliko. Uz prebrzu vožnju i vožnju u alkoholiziranom stanju, neobjašnjivi su primjeri vožnje u suprotnom smjeru. U proteklih sedam godina zabilježeno je više od 1.400 vožnji u suprotnom smjeru, dakle čak dvjesto godišnje. Najviše, očekivano, u srpnju, u jeku turističke sezone, piše HRT.

Unatoč signalizaciji na autocestama, takve vozače ne sprječavaju ni visoke kazne. Je li netko za dlaku izbjegao smrt na autocesti ili je “samo” pogrešno skrenuo – njihovim očima ništa ne promakne. Vozači ih nerijetko iznenade.

“Vozači znaju skretati, odlaziti u kontra smjer, voziti se cijelom dionicom prema Zagrebu, na naplatnom postajom Zagreb istok, stati pred naplatu, okretati se nazad na odmorište Ježevo iz samo njima poznatih razloga tako da su to jako opasne stvari, rekao je operater u središnjem centru za nadzor i vođenje prometa na autocesti iz HAC-a Tomislav Pumić.

Time ugrožavaju i druge u prometu. Godine 2017. u prosjeku svaki dan netko se vozio u suprotnom smjeru. Ove godine policija je zabilježila 21 takav slučaj. A kako se netko uopće nađe u toj situaciji?

“Psihički rastrojen, alkohol, droga ili kombinacija, jer jednostavno ne vjerujem da netko grubom nepažnjom može toliko biti nepažljiv da uđe u kontrasmjer. Naše autoceste su jako lijepo označene”, poručio je prometni stručnjak Goran Husinec.

“Ta 3D horizontalna signalizacija ukazivala je vizualno vozaču da dolazi na uzdignutu plohu pokazivala mu je uzdignute šiljke. U tijeku smo zamjene svih analognih kamera i to će uvelike pridonijeti bržoj reakciji naših operatera, dodao je voditelj Središnjeg centra za nadzor i vođenje prometa autocestama”, iz HAC-a Davor Bićanić.

I na gradskim prometnicama vozači znaju završiti u krivom smjeru. “Najstrože je zabranjeno da se vozilo kreće lijevom, najljevijom prometnom trakom i to je jedan vrlo teški prekršaj. Takvih smo zabilježili preko tisuću u ovih devet mjeseci”, istaknuo je Miron Huljak, Služba prometne policije u Ravnateljstvu policije.

Ali mnoge vozače u kršenju propisa ne sprečavaju ni stroge kazne. “Imali smo petstotinjak slučajeva oduzimanja vozila, trajno je oduzeto pedesetak vozila samo u ovoj godini samo”, naglasio je Huljak.

Vožnja u pogrešnom smjeru najopasnija je radnja u prometu jer to često uključuje velike brzine koje vode u sigurnu smrt.

Komentirajte prvi

New Report

Close