Nedostaje radnika: “Dragi gosti, nema vas tko poslužiti”

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2018. u 11:34
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu, trgovini i ostalim uslužnim djelatnostima.

"Dragi naši, kako još nismo uspjeli pronaći konobarice ili konobare privremeno vas ne možemo uslužiti za stolom pa vas ljubazno molimo da odete do prodajnog pulta i obratite se prodavačicama."

Sadržaj je to natpisa koji već dulje vrijeme dočekuje goste u jednoj popularnoj pulskoj slastičarnici u kojoj nakon zimske stanke još uvijek traje bezuspješna potraga za personalom neophodnim da bi se organiziralo poslovanje i zakoračilo u novu ljetnu sezonu, piše Glas Istre.

No, nije u pitanju samo spomenuta slastičarnica, jer se problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu, trgovini i ostalim uslužnim djelatnostima, koji se nazirao još lanjske sezone, uoči špice sezone razbuktao doslovce poput šumskog požara i ozbiljno pogodio značajan dio sektora u najvećem istarskom gradu.

U Puli i okolici u ovom trenutku na sve strane nedostaje kuhara, konobara i pratećeg ugostiteljskog personala, a problem, u najvećem broju slučajeva, više ne predstavljaju čak ni visina plaće ili pregovori o uvjetima rada, već to što se na natječaje ili oglašena slobodna radna mjesta često ne javlja nitko zainteresiran za te poslove. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

Smatram da nije politika kriva, koliko god je empirijski dokazano losa, nego je veliki problem u neinformiranosti poljoprivrednika jer ocekuju da ce im sve drzava rijesiti.
Isto tako poticaji su previsoki, na svoje oci sam vidio neovrsena polja u Slavoniji i Baranji jer ih nije briga onog trenutka kada su pokupili poticaje. Demokratski izabrana vlast dolazi iskljucivo od naroda, tako da ne treba kriviti vlast nego nas same.
Imam iskustvo iz prve ruke kako bi stranci radije platiti vise ali da je lokalno ili domace, istina ograniceno iskustvo ali to ni nije moj posao da znam.
Predlazem mini eksperiment ako netko tko ima dovoljno utjecaja ovo cita. U nekakvoj verziji turisticke ponude se stavi domace voce ili povrce koje je skuplje pored uvoznog i neka vidi sto ce ljudi odabrati. Mora biti naglaseno da je domace kako bi kupac bio informiran, a cijena mora biti razumno vislja. Idealni vremenski period bi bio nekoliko godina, ali eto bar mjesec dana.
Ali, da se vratim na poantu. Stvarno su rijetki poljoprivrednici koji plasiraju svoje proizvode prema turizmu sto je steta jer se stvarno moze zaraditi, ali na njima je da se potrude.
Znam primjer gdje je covjek krenio s nekoliko svi*nja do trenutno preko 200 komada i sve prodaje u Istru. Farma mu je kompletno automatizirana.

Ovo je jedna jako lijepa vijest, pogotovo što je onaj lider ceha ugostitelja prije samo par tjedana tvrdio da Istra planski pristupa problemu radne snage u turizmu. i da nema probleme koje ima Dalmacija.

U civiliziranim zemljama je odavno poznato: turzam je koristan onoliko koliko otvara tržište domaćoj proizvodnji, a za zapošljavanje je koristan samo vrlo siromašnim ljudima iz egzotičnih zemalja.

No kako naša suluda politika divljim oporezivanjem i još divljijom blokadom pravosuđa sustavno uništava proizvodnju, a poljoprivrednu proizvodnju još dodatno uništava velikim kriminalom kroz poticaje – od turizma imamo najmanju moguću korist. Dokaz tome je da sada, kad je turizam na vrhuncu, u njemu nitko ne želi raditi, a prihodom od turizma ne mogu se obnoviti ni šetnice uz obalu, nego su i za to potrebni euro-krediti, o ozbiljnijoj infrastrukturi da se ne govori.

Još ako krene gradnja nikom potrebnog pelješkog mosta, samouništavajaća g-upost hrvatske antiekonomske politike doći će do svog vrhunca.

Ošla radna snaga trbuhom za kruhom. Oterali je državni “uhljebi” svojom sisačkom politikom. I krpelj kad se nasisa odlijepi se sa žrtve a ovi ni da bi, nego i dalje sisaju li ga sisaju.

Onog dana kaze Bog “Prilagodi se trzistu ili propadni” i vidje da je dobro.

New Report

Close