Nedostaje radnika: “Dragi gosti, nema vas tko poslužiti”

Naslovnica Forum Komentari članaka Nedostaje radnika: “Dragi gosti, nema vas tko poslužiti”

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

vani je sasvim normalno da cijela obitelj radi u ugostiteljskom objektu, a ne kao kod nas gdje se vlasnici drže kao da imaju tvrtku od 500 zaposlenih i okolo glume veličine u autima od 100k i više…treba delati..
isto tako vani je sasvim normalno da je u low-level restoranima uglavnom self-service

Dragi gosti, što ste došli.
Ako želite da Vas neko poslužuje lijepo uzmite radnika iz Njemačke.
Pa mu platite kao u Njemačkoj.
Po mogućnosti uzmite Hrvata jer će Vam se on znati komunicirati s domaćom turističkom bagrom i robovlasnicima.

Da su lihvari davali bolje place,da se nisu ciganili i usicarili za svaku kunu,radnici bi im se sigurno vracali.I nebi bilo nedostatka radne snage,naravno da tu i politicari imaju svoje ruke,uspjeli su otjerati velik dio radno sposobnog stanovnistva,nesposobniscu,lopovlukom i svojom “politikom uhljebljivanja “..Sve dodje na naplatu! Kad tad!Tako i treba biti,navijam za nastavak iseljavanja i za propast ove nakaradne tvorevine koju neki nazivaju drzavom!!

trebalo bi pisati “” Dragi gosti, ne želimo platiti radnike”

Onog dana kaze Bog “Prilagodi se trzistu ili propadni” i vidje da je dobro.

Ošla radna snaga trbuhom za kruhom. Oterali je državni “uhljebi” svojom sisačkom politikom. I krpelj kad se nasisa odlijepi se sa žrtve a ovi ni da bi, nego i dalje sisaju li ga sisaju.

Ovo je jedna jako lijepa vijest, pogotovo što je onaj lider ceha ugostitelja prije samo par tjedana tvrdio da Istra planski pristupa problemu radne snage u turizmu. i da nema probleme koje ima Dalmacija.

U civiliziranim zemljama je odavno poznato: turzam je koristan onoliko koliko otvara tržište domaćoj proizvodnji, a za zapošljavanje je koristan samo vrlo siromašnim ljudima iz egzotičnih zemalja.

No kako naša suluda politika divljim oporezivanjem i još divljijom blokadom pravosuđa sustavno uništava proizvodnju, a poljoprivrednu proizvodnju još dodatno uništava velikim kriminalom kroz poticaje – od turizma imamo najmanju moguću korist. Dokaz tome je da sada, kad je turizam na vrhuncu, u njemu nitko ne želi raditi, a prihodom od turizma ne mogu se obnoviti ni šetnice uz obalu, nego su i za to potrebni euro-krediti, o ozbiljnijoj infrastrukturi da se ne govori.

Još ako krene gradnja nikom potrebnog pelješkog mosta, samouništavajaća g-upost hrvatske antiekonomske politike doći će do svog vrhunca.

Smatram da nije politika kriva, koliko god je empirijski dokazano losa, nego je veliki problem u neinformiranosti poljoprivrednika jer ocekuju da ce im sve drzava rijesiti.
Isto tako poticaji su previsoki, na svoje oci sam vidio neovrsena polja u Slavoniji i Baranji jer ih nije briga onog trenutka kada su pokupili poticaje. Demokratski izabrana vlast dolazi iskljucivo od naroda, tako da ne treba kriviti vlast nego nas same.
Imam iskustvo iz prve ruke kako bi stranci radije platiti vise ali da je lokalno ili domace, istina ograniceno iskustvo ali to ni nije moj posao da znam.
Predlazem mini eksperiment ako netko tko ima dovoljno utjecaja ovo cita. U nekakvoj verziji turisticke ponude se stavi domace voce ili povrce koje je skuplje pored uvoznog i neka vidi sto ce ljudi odabrati. Mora biti naglaseno da je domace kako bi kupac bio informiran, a cijena mora biti razumno vislja. Idealni vremenski period bi bio nekoliko godina, ali eto bar mjesec dana.
Ali, da se vratim na poantu. Stvarno su rijetki poljoprivrednici koji plasiraju svoje proizvode prema turizmu sto je steta jer se stvarno moze zaraditi, ali na njima je da se potrude.
Znam primjer gdje je covjek krenio s nekoliko svi*nja do trenutno preko 200 komada i sve prodaje u Istru. Farma mu je kompletno automatizirana.

New Report

Close