‘Ne želimo biti maćeha inženjerima’

Autor: Poslovni dnevnik , 10. ožujak 2015. u 13:18
Anka Mrak Taritaš/G. Jelavić/PIXSELL

Samo 5 posto tvrtki može produljiti certifikat.

Smisao je zakona o poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji te o komori arhitekata i komorama inženjera omogućiti građevinskim tvrtkama jednostavnije poslovanje, istaknuto je na predstavljanju nacrta prijedloga tih dvaju zakona.

Intencija je da zakoni prođu saborsku proceduru do ljetne stanke, rekla je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. Zakonom o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu želi se omogućiti da inženjeri rade pod uvjetima kao i u drugim zemljama EU. "Ne želimo biti maćeha svojim inženjerima", istaknula je ministrica.

Odlučeno je da se iz zakona o poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji isključi tema certificiranja. Da bi dobile certifikat, tvrtke su morale zadovoljiti neke uvjete. Uvjet je bio broj zaposlenih, broj mehanizacije i da je tvrtka ispunila sva davanja prema državi. No, sad tek pet posto tvrtki može ispuniti uvjete za produljivanje certifikata: gotovo sve su u predstečajnim nagodbama. Ne bismo im mogli produljiti certifikat i otvorili bismo tako tržište za strane tvrtke, kazala je ministrica. Kontrole su, navela je, moguće policama osiguranja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close