Nastavi li se trend, sljedeće godine nedostajat će više od 8000 sezonaca

Autor: Marija Crnjak , 05. listopad 2022. u 13:23
U UPUHH-u predlažu da se poveća iznos naknade plaće koju sezonski radnici dobivaju od države u mjesecima kad ne rade/G. Kovačić/PIXSELL

Plaće će i dalje rasti, sve je više uključenih učenika i studenata, a problem su provjere stranih radnika.

U ovoj turističkoj sezoni u sektoru smještaja nedostajalo je oko 7,5 tisuća sezonskih radnika, odnosno radnika je nedostajalo u 86% turističkih kompanija iz najnovije ankete Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Nastavi li se taj trend, iduće sezone u hotelima falit će više od 8 tisuća ljudi, otkrio je na susretu s novinarima direktor UPUHH-a Bernard Zenzerović. Iz sektora stoga apeliraju da se pojačaju programi edukacije i angažmana domaćih radnika, ubrzaju procesi radnih dozvola za strane radnike te prilagodi institut stalnog sezonca.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 39 kompanija koje zapošljavaju 45% svih radnika u sektoru smještaja, otkrila da je zbog nedostatka radnika čak 42% kompanija smanjilo opseg poslovanja odnosno usluga.

To je značajno bolje nego lani kad je poslovanje smanjeno za 65%, no i dalje je visoka brojka, kaže Zenzerović. Zbog svega će u ovoj godini 37% kompanija imati smanjeni prihod, za razliku od lani kad je to prijavilo dvije trećine kompanija.

Prema rezultatima ankete, tijekom 2022. bilo je angažirano ukupno 22,7% više djelatnika u sektoru u odnosu na 2021., te 25,1% više sezonskih djelatnika. Anketa je otkrila i da je kao posljedica pandemije, kad je mnogo radnika izašlo iz sektora ili iz zemlje, povećan udjel sezonaca u ukupnoj radnoj snazi.

Dozvole čekali i 81 dan
U ovim kompanijama udjel sezonske radne snage je oko 70%. Povećana je i fluktuacija radnika, odnosno povećao se broj radnika koji su došli prvi put u određenu tvrtku, te je smanjen udio stalnih sezonaca za čak 17% u godinu dana. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je mjeru stalni sezonac u 2021. koristilo 4.366 osoba, što je bio pad od 30% u odnosu na 2020.

“To pokazuje da je mjera stalni sezonac dotrajala i treba je prilagoditi, jer očito više ne privlači kao ranije”, kaže Zenzerović u UPUHH-u predlažu da se poveća iznos naknade plaće koju sezonski radnici dobivaju od države u mjesecima kad ne rade. Kao dobar primjer suradnje sektora s državnim institucijama navodi pojačano zapošljavanje učenika i studenata, što je rezultat povećanja poreznog limita.

Udio učenika i studenata u ukupnoj radnoj snazi u 2019. godini je iznosio 14,2%, a u ove godine 21,8%, dok je udio djelatnika koji su po prvi puta radili u nekoj od kompanija porastao od 43,9% u 2019. godini na 51,1% ove godine. Kada je u pitanju strana radna snaga, zabilježen je veliki rast sezonaca iz trećih zemalja, a njihov udio je porastao sa 9,5% u 2019. godini na 25,4%.

Kod zapošljavanja stranih radnika, unatoč poboljšanju učinkovitosti u MUP-u, kompanije se i dalje suočavaju s izazovima – kao najsporiji dio procesa u anketi su istaknuli sigurnosne provjere (44%), na drugom mjestu proces izdavanja dozvola (30,2%), a zatim slijede dobivanje OIB-a i prijava radnika (14%) te predaja i unos zahtjeva kod MUP-a (11,6%).

Prosječno trajanje cjelokupnog procesa ishodovanja radne dozvole trajalo je 38 dana, a u slučajevima gdje se potrebna viza čak 81 dan.

Sezonce traži cijela Europa
Kad su u pitanju strani radnici, u UPUHH-u ističu da već danas treba početi raditi na mjerama koje će ubrzati procese. Predlažu da se za radnike povratnike smanji procedura sigurnosne provjere koju oni moraju ponavljati svake godine, a takvih je povratnika oko 50%.

Zagovaraju digitalizaciju procesa izdavanja radnih dozvola za strance na razini cijele zemlje, a od Ministarstva vanjskih poslova traže ubrzanje izdavanja viza za manji dio radnika kojima to treba, te da se poveća kapacitet službi koje obrađuju zahtjeve za radne dozvole u MUP-u.

“Za te radnike ne bori se samo Hrvatska, njih traži cijela Europa, Austrija, Njemačka. Moramo učiniti sve da budemo konkuretni, jer ne možemo ispuniti naše potrebe za radnicima na domaćem tržištu”, kaže Zenzerović.

Na porast konkurentnosti utječu i plaće, koje su ove godine rasle, a poslodavci u anketi prijavljuju nastavak trenda – čak 96,3 posto anketiranih prijavilo je rast troškova po zaposleniku ove godine, a njih 97,68 posto planira povećanje plaća i sljedeće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close