Ne riskirajte, pratite liječnike u Virtualnoj ordinaciji

Autor: Lucija Špiljak , 14. travanj 2020. u 15:42
Predsjednik udruge dr. Zoran Milas/DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Ordinacija nudi objašnjenja određene teme, tumačenje određene problematike, za sve pacijente koji ne mogu do svog doktora ili ljekarnika.

Pandemija koronavirusa promijenila je uobičajeni način života koji su građani morali prilagoditi različitim mjerama i izolaciji, sve s ciljem sprečavanja širenja bolesti. Između ostalog se smanjio i broj liječničkih pregleda, što je najviše utjecalo na kronične bolesnike kojima je potreban stalni kontakt s liječnikom zbog dijagnoza – njihovi su pregledi odgođeni ili ih teže dogovaraju jer je odlazak u ordinaciju rizik.

Potaknuta izazovima zdravstvenog sustava i ograničenjima tijekom pandemije, Udruga za edukaciju u zdravstvu E-Medikus omogućila je građanima besplatno zdravstveno savjetovanje putem besplatne virtualne ordinacije na stranici www.ordinacija.e-medikus.com, koju su krajem ožujka pokrenuli s ciljem omogućavanja brojnim pacijentima koji ne mogu doći do svog doktora ili ljekarnika, da postave pitanja i dobiju odgovore na ona koja ih muče.

Kao da stižu u dom

Tako liječnik virtualno stiže u dom bolesnika i daje mu najvažnije informacije. Kako ističe dr. Zoran Milas, predsjednik Udruge, zahvaljujući tehnologiji svi zainteresirani danas mogu saznati informacije vezane uz svoje zdravlje bez izlaganja dodatnom riziku.

Napominje i da su ciljna skupina ovog društveno odgovornog projekta kronični bolesnici kojima je sada češće potrebna podrška. Na web stranici dnevne teme predstavljaju vrhunski i priznati liječnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, a snimanje predavanja odvija se prema svim preporukama za sprečavanje širenja virusa.

“Ordinacija nudi odgovore na određenu temu, tumačenje određene problematike, a uključeni su doktori iz svih specijalnosti. U prvoj grupi liječnika sudjelovali su kardiolog, dijabetolog, onkolog, kirurg, ginekolog… Predavanja su kratka, operativna i naglasak se stavlja na odgovaranje na pitanja, pogotovo na trenutnu situaciju ograničenog kretanja”, objašnjava nam Milas.

Premda je prošlo premalo vremena da bi govorili o statistici, bilježe već nekoliko stotina pitanja, dok su na stotinjak već odgovorili. Kako je naveo Milas, u prvoj fazi bili bi zadovoljni da se svako predavanje s odgovorima pregleda barem 1000 puta. “

Emisije u ovom trenutku nisu live, u skoroj budućnosti kad baza korisnika bude veća krenut ćemo i s takvim emisijama uživo, dotad sustav funkcionira tako da svi zainteresirani preko online forme postavljaju pitanje za određenu specijalnosti i mi na ta pitanja odgovaramo kad imamo određenog liječnika u emisiji”, tumači Milas. Nemoguće je, kaže, odgovoriti na sva pitanja pa selektiraju ona koja imaju veći interes. “

Vjerujem da će virtualna ordinacija zaživjeti, svijet nakon pandemije sigurno neće biti isti i zašto se nepotrebno izlagati riziku ako neke stvari možemo odraditi digitalno. S druge strane liječnička struka je iznimno važan i skup resurs koji treba vrlo racionalno koristiti, a ovo je odličan način.

Također, dio odgovornosti za ishode liječenja treba prebaciti i na bolesnike koji dobrom edukacijom mogu jako utjecati na rezultate liječenja”, zaključuje predsjednik Udruge dr. Zoran Milas.

Unapređenje znanja

Inače, Udruga E-Medikus vodi i istoimeni portal namijenjen trajnoj medicinskoj izobrazbi kako bi zdravstvenim djelatnicima ponudili novo, naprednije i jednostavnije rješenje za svakodnevnu edukaciju i unapređenje znanja.

Njihova je, misija, tvrde, osigurati zdravstvenim radnicima kvalitetan sadržaj, stručno usavršavanje i dijeljenje informacija kroz suradnju s farmaceutskom industrijom, stručnim društvima i udrugama, ministarstvima i ostalim interesnim skupinama koje žele sudjelovati u kreiranju edukativnog sadržaja u zdravstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close