Organizacija posla od kuće
E-Medikus

Ne riskirajte, pratite liječnike u Virtualnoj ordinaciji

Ordinacija nudi objašnjenja određene teme, tumačenje određene problematike, za sve pacijente koji ne mogu do svog doktora ili ljekarnika.

Lucija Špiljak
14. travanj 2020. u 15:42
Predsjednik udruge dr. Zoran Milas/DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Pandemija koronavirusa promijenila je uobičajeni način života koji su građani morali prilagoditi različitim mjerama i izolaciji, sve s ciljem sprečavanja širenja bolesti. Između ostalog se smanjio i broj liječničkih pregleda, što je najviše utjecalo na kronične bolesnike kojima je potreban stalni kontakt s liječnikom zbog dijagnoza – njihovi su pregledi odgođeni ili ih teže dogovaraju jer je odlazak u ordinaciju rizik.

Potaknuta izazovima zdravstvenog sustava i ograničenjima tijekom pandemije, Udruga za edukaciju u zdravstvu E-Medikus omogućila je građanima besplatno zdravstveno savjetovanje putem besplatne virtualne ordinacije na stranici www.ordinacija.e-medikus.com, koju su krajem ožujka pokrenuli s ciljem omogućavanja brojnim pacijentima koji ne mogu doći do svog doktora ili ljekarnika, da postave pitanja i dobiju odgovore na ona koja ih muče.

Kao da stižu u dom

Tako liječnik virtualno stiže u dom bolesnika i daje mu najvažnije informacije. Kako ističe dr. Zoran Milas, predsjednik Udruge, zahvaljujući tehnologiji svi zainteresirani danas mogu saznati informacije vezane uz svoje zdravlje bez izlaganja dodatnom riziku.

Napominje i da su ciljna skupina ovog društveno odgovornog projekta kronični bolesnici kojima je sada češće potrebna podrška. Na web stranici dnevne teme predstavljaju vrhunski i priznati liječnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, a snimanje predavanja odvija se prema svim preporukama za sprečavanje širenja virusa.

“Ordinacija nudi odgovore na određenu temu, tumačenje određene problematike, a uključeni su doktori iz svih specijalnosti. U prvoj grupi liječnika sudjelovali su kardiolog, dijabetolog, onkolog, kirurg, ginekolog… Predavanja su kratka, operativna i naglasak se stavlja na odgovaranje na pitanja, pogotovo na trenutnu situaciju ograničenog kretanja”, objašnjava nam Milas.

Premda je prošlo premalo vremena da bi govorili o statistici, bilježe već nekoliko stotina pitanja, dok su na stotinjak već odgovorili. Kako je naveo Milas, u prvoj fazi bili bi zadovoljni da se svako predavanje s odgovorima pregleda barem 1000 puta. “

Emisije u ovom trenutku nisu live, u skoroj budućnosti kad baza korisnika bude veća krenut ćemo i s takvim emisijama uživo, dotad sustav funkcionira tako da svi zainteresirani preko online forme postavljaju pitanje za određenu specijalnosti i mi na ta pitanja odgovaramo kad imamo određenog liječnika u emisiji”, tumači Milas. Nemoguće je, kaže, odgovoriti na sva pitanja pa selektiraju ona koja imaju veći interes. “

Vjerujem da će virtualna ordinacija zaživjeti, svijet nakon pandemije sigurno neće biti isti i zašto se nepotrebno izlagati riziku ako neke stvari možemo odraditi digitalno. S druge strane liječnička struka je iznimno važan i skup resurs koji treba vrlo racionalno koristiti, a ovo je odličan način.

Također, dio odgovornosti za ishode liječenja treba prebaciti i na bolesnike koji dobrom edukacijom mogu jako utjecati na rezultate liječenja”, zaključuje predsjednik Udruge dr. Zoran Milas.

Unapređenje znanja

Inače, Udruga E-Medikus vodi i istoimeni portal namijenjen trajnoj medicinskoj izobrazbi kako bi zdravstvenim djelatnicima ponudili novo, naprednije i jednostavnije rješenje za svakodnevnu edukaciju i unapređenje znanja.

Njihova je, misija, tvrde, osigurati zdravstvenim radnicima kvalitetan sadržaj, stručno usavršavanje i dijeljenje informacija kroz suradnju s farmaceutskom industrijom, stručnim društvima i udrugama, ministarstvima i ostalim interesnim skupinama koje žele sudjelovati u kreiranju edukativnog sadržaja u zdravstvu.

New Report

Close