Ne povećavamo administraciju, štedimo spajanjem timova i snižavamo troškove

Autor: Marija Brnić , 02. rujan 2013. u 22:01
Marija Šćulac Domac, nova pomoćnica ministra zaštite okoliša/ Davor Višnjić/PIXSELL

Nova uprava kvalitetnije će odgovoriti na zahtjeve EU i građana, reorganizirat ćemo se, neće biti povećanja broja zaposlenih.

U timu ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića odnedavno je Vlada odobrila novog člana. Pomoćnicom ministra imenovana je Marija Šćulac Domac, koja je u Ministarstvo prešla iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, s mjesta načelnice Službe za energetsku učinkovitost.

Riječ je o stručnoj osobi, diplomiranoj inženjerki elektrotehnike i magistrici znanosti, koja je energetici i obnovljivim izvorima energije posvećena, kako ističe, punih 19 godina. Među ostalim, bila je dugogodišnja voditeljica Odjela za energetiku i elektroindustriju u Hrvatskoj gospodarskoj komori, predaje na riječkom Ekonomskom fakultetu, a bila je i članica pregovaračkog tima za ulazak u EU u području energetike. U Ministarstvu, pak, ne preuzima neku od postojeće tri uprave, nego će biti na čelu nove uprave koja će se baviti ublažavanjem klimatskih promjena, zaštitom ozonskog sloja, tla i mora. No, nova uprava, uvjerava, neće rezultirati bujanjem administracije i novim, većim izdacima za rad samog Ministarstva. Štoviše, tvrdi u razgovoru, reorganizacijom i spajanjem pojedinih odjela smanjit će se rukovodeće strukture, a time i troškovi.  

Što znači uvođenje nove uprave u Ministarstvu, je li ona doista potrebna? Što će razlikovati rad vaše uprave i upravu za zaštitu okoliša i održivi razvoj? 
Veliki su zahtjevi i očekivanja pred nama, i kad je riječ o EU, a i o našim građanima, koji zaslužuju čist zrak, more i tlo. Promjene su potrebne kako bismo mogli kvalitetnije i brže odgovoriti na te zahtjeve, a do toga ćemo doći jednostavnom i logičnom reorganizacijom. Kompatibilna područja spojit će se u veće timove stručnih osoba s dobrom komunikacijom, jasnom vizijom i širom slikom područja kojim se bave. Isto će biti provedeno u drugim upravama Ministarstva, uključujući i upravu za zaštitu okoliša, koja će se kvalitetnije moći fokusirati na svoja područja vezana uz otpad i zaštitu okoliša. 

Koliko će povećanje broja zaposlenih u Ministarstvu biti potrebno zbog ustrojavanja nove uprave? 
Nova uprava bit će sastavljena od postojećih odjela i stručnjaka, tako da neće biti povećanja broja zaposlenih. Što se mene tiče, ja sam došla s mjesta načelnice u Fondu, koji je također u nadležnosti Ministarstva. A u slučaju potrebe za određenim profilom stručnjaka koristit ćemo osobe iz Fonda ili Agencije za zaštitu okoliša. 

Što konkretno planirate mijenjati u aktivnostima i mjerama Ministarstva zaštite okoliša? 
S obzirom na to da je sada ovo područje u jednoj, cjelovitoj upravi, bit će mnogo lakše raditi na međusobnoj usklađenosti i sinergiji svih nadležnih ministarstava, jer ovo ministarstvo u svom djelokrugu povezuje politiku zaštite okoliša s drugim politikama iz područja gospodarstva, poljoprivrede, šumarstva, turizma i drugih koji su u nadležnosti više ministarstava i tijela državne uprave. Kada je jasan fokus na određenoj problematici, s kvalitetnim timom, mnogo je lakše surađivati i djelovati proaktivno. Nije, međutim, naglasak na velikim promjenama u samoj politici, već na aktivnom provođenju obveza i politika te maksimalnom iskorištavanju prilika koje se pružaju.

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vodili ste niz projekata, kakvi su efekti, primjerice, programa čistijeg transporta, je li bilo prijevara? 
U tom je programu više od 1100 ekološki neprihvatljivih vozila zamijenjeno ekološki prihvatljivima, što je znatno utjecalo na smanjenje štetnih emisija plinova iz sektora prometa.Projekt je, usto, imao važnu gospodarsku korist jer je pomogao autoprijevoznicima, koji su tada bili u teškom stanju, da moderniziraju svoj vozni park kako bi ispunili obavezu vezanu za međunarodni cestovni promet.Što se tiče prijevara, više bih rekla kako se manji dio autoprijevoznika nije držao određenih odredaba iz ugovora, ali su u tim slučajevima nakon kontrole Fonda pokrenuti postupci povrata novca. 

Poticaji

Razvoj temeljen na ekološkoj poljoprivredi jedan je od vaših ciljeva. Znači li to i dodatne poticaje za taj segment?  

Primjena mjera za ekološku poljoprivredu dio je provedbe politika održivog razvoja, uz korištenje obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost, ekološki turizam, čistiju proizvodnju i transport te zelenu industriju. A uloga Ministarstva je koordinirati te politike. Sami poticaji u ovom slučaju su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, a na nama je usmjeravati i poticati i Ministarstvo poljoprivrede i ostala nadležna ministarstva da djeluju u smjeru ekološkoga i održivog razvoja. Mi ćemo, putem Fonda, planirati sredstva za poticanje takvih projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close