‘Ne možeš izvesti 5 kamiona robe i očekivati da ćeš nešto napraviti, treba se udružiti’

Autor: Danijela Jozić / VLM , 25. travanj 2013. u 08:38
Ana Rucner na otvaranju Sberbanke/Marko Lukunić/PIX

N. Vidošević ne očekuje da možemo puno izvoziti u Rusiju, no smatra da bi se stvar mogli promijeniti ako slijedimo primjer AD Plastika.

Iako je Rusija za Hrvatsku peti po redu trgovinski partner, a lani je izvoz na to tržište povećan za čak 40 posto u odnosu na 2011., i dalje je riječ o relativno malom iznosu od 460 milijuna dolara. Potencijal Rusije, a zajedno s njim i Zajednice neovisnih država (ZNA), daleko je veći.

O tome kako prodrijeti na to tržište govorilo se u srijedu na panelu koji je organizirao Sberbank. Jedan od govornika je bio Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, koja je među prvim kompanijama u Hrvatskoj i regiji upravo od Sberbanka dobila novac. Radi se o 40 milijuna eura kredita u sklopu lanjskog sindiciranog kredita, s tim da je u međuvremenu Atlantic poslovanje sa Sberbankom povećao za još 35 milijuna eura. "Sberbank je Sberbridge ili Mostobanka za hrvatske odnose s Rusijom. Njihovim dolaskom u Hrvatsku ispravlja se povijesna nepravda u našim gospodarskim odnosima koja nam je zbog nesretnog razvoja događaja na ovim prostorima, ali i naših nespretnosti, postala neko daleko tržiste", rekao je Tedeschi.

Atlantic trenutno ostvaruje 30 milijuna eura prihoda godišnje u Rusiji s ciljem da ta brojka naraste na sto milijuna eura u narednih pet godina. "U Rusiji morate investirati u tržište, u baze podataka, marketing. Nama je, primjerice, važno znati zbog Argete, koja ima halal certifikat, da u Moskvi živi 16 posto muslimana ili da ih je u čitavoj Rusiji 25 milijuna", naveo je Tedeschi. Milan Stojanović, prvi čovjek Siscie i predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Rusijom, je upozorio: "Ne možete očekivati da ćete s pet isporučenih kamiona robe nešto učiniti. Treba poznavati tržište, ulagati u marketing, obilaziti sajmove. Vijeće radi na tome da se proizvođači upravo preko Sberbanke udruže radi zajedničkog izvoza", rekao je Stojanović.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević ne očekuje da možemo izvoziti velike količine u Rusiju, no stvar bi mogli promijeniti gradnjom pogona u toj državi kao što su to učinili AD Plastik ili Šestan Busch. Ljerka Puljić, članica Uprave Agrokora, je podsjetila na tri ozbiljna pokušaja ulaganja tog koncerna u Rusiju (trgovački lanac Lenta, industrija sladoleda te ulaganje u poljoprivredu s ruskim partnerima, za što još ima interesa). Agrokor u Rusiju uglavnom izvozi voće i povrće. "S Rusijom moramo imati partnerski odnos i, ako želimo na to tržište, i mi moramo ruskim investirorima širom otvoriti vrata. To nam je dosad nedostajalo", poručila je  Ljerka Puljić. 

Čelistica na užetu

Otvoren prvi Sberbank

Otvaranje prve poslovnice pod brendom Sberbank prošlo je prilično spektakularno – česlistica Ana Rucner zasvirala je uzvanicima spuštajući se niz uže uz pročelje zgrade u zagrebačkoj Varšavskoj ulici. U novoj poslovnici građanima je na raspolaganju među ostalim i iPad zona te automatizirani sef za građane. Sberbank će do kraja godine sve poslovnice Volksbanka, kojeg je preuzeo u veljači prošle godine, rebrendirati i preurediti u skladu sa standardima Sberbanka, pri čemu će trećina poslovnica lokaciju zamijeniti za atraktivniju. Dok se poslovnice preuređuju, usluge planiraju nuditi putem mobilnih poslovnica. U planu je otvaranje novih, kao i povećanje mreže bankomata za 30 posto, otkrila je predsjednica Uprave Sberbanka u Hrvatskoj Andrea Kovacs-Wöhry. (P. Bulić/VLM)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Citat:”Ne možete vi proizvest čokolada koliko ja mogu prodati”[emo_smijeh]

uff,uff dobrih butkica[emo_namigusa]napokon lijepe vijesti[emo_zloban]

New Report

Close