Nažalost, udarac na ekonomiju zbog korone bit će još i jači…

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2020. u 10:43
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Da je sustav gradova i općina reformiran, ne bi sada trebalo milijarde za nadoknadu poreza njima zbog odgode plaćanja.

Mjere su pripremane u vrijeme dok su poduzetnici još imali tek poteškoće u poslovanju. Dok je promet pomalo padao. Dok su  mjere usvojene(iako je prošlo manje od tjedan), već je sve otišlo naglavačke, piše Ivan Pandžić za 24sata.

Država je zabranila rad ugostiteljima, uslužnim djelatnostima, trgovinama koje ne drže potrepštine i higijenu. EU je zatvorila granice, roba još ide, ali sve je otežano, zemlje i gradovi su se zatvorili pa nema tko prodavati proizvedeno. Jasno je zato da će morati ići novi set mjera. A blagi izraz panike na Marićevom licu je opravdan. Jer država nema te novce, a znaju da ako ih ne ulože u pomoć, imat će ih još manje. Zna Marić da nije reformirana ni javna uprava. Da je samo 10 posto ljudi iz državne i javne otišlo u četiri godine, sada bi Marić imao tri milijarde kuna više.

Da je sustav gradova i općina reformiran, ne bi sada trebalo milijarde za nadoknadu poreza njima zbog odgode plaćanja. Porez bi se mogao i oprostiti onima koji ne rade, što je jedino logično. Jasno je da će država morati kresati svoje troškove, da neće moći biti planiranog povećanja plaća za određene javne službe, ali to neće biti dovoljno. Trebat će se i dodatno zadužiti. Sve bi lakše išlo, da se štedjelo više u boljim vremenima i provele reforme.

Ovako se pokazalo koliko smo ranjivi. Da i za mjesec dana pronađu cjepivo, gospodarstvo će trebati mjesece da se oporavi. A ako propadne turistička sezona, cijeli sustav države kakav smo poznavali neće biti održiv. Zato je bolje da se na vrijeme pokuša spasiti tvrtke.

Komentari (1)
Pogledajte sve

E Mariću…usro si…i pomalo su te skužili…

New Report

Close