Navala građana na 211 milijuna kn za energetsku obnovu kuća

Autor: Ivan Tominac , 01. rujan 2020. u 22:00
Fond je u nepuna dva sata zaprimio čak 7368 prijava/MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL

Cilj programa je, podsjećamo, poboljšati trenutačnu situaciju kada je riječ o potrošnji energije.

U sklopu Programa energetske obnove obiteljskih kuća u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jučer ujutro u samo nešto manje od dva sata od raspisivanja poziva pristiglo je čak 7368 prijava.

Programom je prvotno bio osiguran budžet od 171 milijun kuna, no kako se htjelo omogućiti što većem broju građana da dobiju novac za energetsku obnovu domova, on je povećan za 40 milijuna kuna. Cilj programa je, podsjećamo, poboljšati trenutačnu situaciju kada je riječ o potrošnji energije.

Predviđa se da provedba mjera energetske učinkovitosti u nekim slučajevima potrošnju može smanjiti i do 60% u odnosu na sadašnju. Pojedinačno je po stambenom objektu bilo moguće ostvariti i do 204.000 kuna poticaja, a kako navode iz Fonda, prosjek dosad traženih iznosa po kući iznosi oko 70.000 kuna.

Građani koji planiraju provoditi ove projekte novac najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije.

Takve mjere smatraju se potrebnima, između ostalog i zato što sprečavaju najveće energetske gubitke pa možemo reći i da najbolje ispunjavaju ciljeve programa energetske obnove.

Najviše prijava u ovom prvom ciklusu stiglo je iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara. Javni poziv je privremeno zatvoren, a Fond planira objaviti novi 2021. godine, na kojem će novi prijavitelji moći dobiti svoju priliku.

Komentirajte prvi

New Report

Close