Potonuli su 65 posto: ‘Ne dobijemo li potpore, otpuštamo’

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2020. u 06:14
Udruženje chartera traži korekciju kriterija za potpore za radna mjesta zbog pada prihoda/DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Vezano uz nautički turizam,Udruženje marina HGK ponovno je za čelnika izabralo Seana Lisjaka.

Prosječni pad dolazaka u sektoru chartera ove godine je oko 50%, dok su im prihodi pali za 65% pa pružatelji smještaja na plovilima traže od Ministarstva rada i mirovinskog sustava korekciju kriterija za potpore za radna mjesta, priopćeno je iz HGK.

Predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter pri HGK Paško Klisović kazao je da se uspjeh nautike veže za rezultat marina i mega jahti, dok su brojke za čarter segment gore. “Charteri u splitskom bazenu imaju pad i oko 60%, dok je južnije još i gore”, pojasnio je Klisović.

“Većina bookinga odrađena je u last minuteu i po znatno nižim cijenama pa je gubitak značajan”, izjavio je Luka Šangulin, vlasnik i direktor čarterske tvrtke Angelina Tours iz Biograda. Apeliraju na ministra rada Josipa Aladrovića da se isprave mjerila za nastavak primanja potpora za očuvanje radnih mjesta.

“Po novom, potpore se temelje na padu prihoda u sezoni, što možda odgovara nekim sezonskim sadržajima, ali mi ne živimo od špice i naši priljevi se slijevaju zimi, znači da unatoč 80% pada nećemo moći koristiti mjere i morat ćemo otpuštati ako ne dođe do izmjene”, poručuje Klisović.

Vezano uz nautički turizam,Udruženje marina HGK ponovno je za čelnika izabralo Seana Lisjaka. “Prioriteti su produženje koncesija i oslobađanje koncesijskih naknada.

Time bi se oslobodio novac za pripremu iduće sezone i za pomoć charterima. Tražimo i smanjenje PDV-a”, ističe Lisjak. U 8 mjeseci 2020. ukupan prihod po vezu pao je za 16%, a iskorištenost marina bila 4% niža nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close