Natječaj od 31 milijun kuna, ali samo za Hrvatske vode

Autor: Marija Brnić , 04. kolovoz 2022. u 06:44
Foto: NIKOLA ĆUTUK/PIXSELL

Traži se izvođač za sanaciju nakon potresa.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je za normalne okolnosti neuobičajen natječaj za raspodjelu bespovratnih financijskih sredstava.

Radi se o postupku na kojemu se za potporu ukupno vrijednu 31 milijuna kuna može natjecati samo jedan kandidat – državna tvrtka Hrvatske vode.

Natječajem pod nazivom “Osiguravanje preventivne infrastrukture oštećene potresom” dodjeljuju se, naime, izravne potpore za projekte sanacije šteta na regulacijskim i zaštitnim vodnim građevinama na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, nastalih nakon potresa u ožujku 2020., a Hrvatske vode su određene kao jedini kandidat iz tehničkih razloga, jer kao tvrtka s javnim ovlastima jedina obavlja poslove za koje se potpora odobrava.

Cilj je, naime, pokriti financiranje intervencije na nasipima, kanalima, obaloutvrdama i ustavama, na kojima su nakon potresa i deformacija tla i nastalim klizištima uočena oštećenja.

Natječaj predviđa korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU, a Hrvatske vode na raspolaganju imaju nešto manje od tri mjeseca za predaju projekata, odnosno do 30. listopada i iskorištenja financijske alokacije.

Natječajnom dokumentacijom predviđeno je financiranje pripreme projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova, te upravljanje projektom, i to u 100-postotnom intenzitetu.

100

posto izdataka za pripremu dokumentacije, izvođenje radova, te upravljanje projektom bit će pokriveno

Nakon što se projekti prođu proceduru odabira i sklapanja ugovora s Ministarstvom, Hrvatske vode imat će na raspolaganju završiti realizaciju do 1. lipnja iduće godine, s mogućnošću produljenja najkasnije do 30. lipnja 2023., a projekti koje se financira ne mogu obuhvaćati štete nastale prije potresa.

No, troškovi za izvođenje radova koje je moguće pokriti iz ovog paketa odnose se i na dosad provedene poslove nakon potresa, koje su Hrvatske vode same isfinancirale, a predviđeno je i da se mogu pokriti i troškovi usluga vanjskih suradnika na pripremi projektnih prijedloga.

Komentirajte prvi

New Report

Close