Nastavlja se deflacijski trend, cijene 0,3 posto niže

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2021. u 22:00
Padom su u segmentu prijevoza predvodile niže cijene goriva /SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Padu cijena u siječnju najviše su doprinijele cijene prijevoza s korekcijom od 3,5 posto.

Inflacija se u siječnju nastavila kretati s negativnim predznakom: potrošačke cijene pale su za 0,3 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na prosinac prošle godine opća razina cijena porasla je 0,1 posto.

Time su nastavljena deflacijska kretanja koja u Hrvatskoj traju od travnja 2020. premda su dijelom prekinuta u rujnu kada su cijene stagnirale. Padu cijena u siječnju najviše su doprinijele cijene prijevoza s korekcijom od 3,5 posto, a njihov je ponder u potrošačkoj košarici oko 13 posto.

U toj kategoriji, padom su predvodile niže cijene goriva (i maziva) za osobna prijevozna sredstva s padom od 7,6 posto, a koja u ukupnoj potrošačkoj košarici čini oko šest posto.

Na godišnjoj razini niže su cijene hrane i bezalkoholnih pića (1,1 posto) te cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,7 posto.

Negativan trend zabilježen je kod cijena obrazovanja (0,4 posto) te odjeće i obuće (0,1 posto).S druge strane, rasle su cijene alkoholnih pića i duhana, u prosjeku 4,5 posto, kategorija zdravlja 1,6 posto, rekreacije i kulture 1,4 posto, restorana i hotela 1,1 posto, komunikacija 1 posto, dok je kategorija pokućstva i opreme za kuću te održavanja zabilježila blagih 0,1 posto rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close