Naši potrošači pošiljke iz EU plaćali i 5 puta više od drugih

Autor: Sergej Novosel Vučković , 13. listopad 2017. u 07:30
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Cijena dostave pada i za Hrvatsku.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (SDP) izvojevala je novu pobjedu za hrvatske potrošače u EU. Nakon što je istraživanjem o različitoj kvaliteti istih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj nagnala neke proizvođače da i u nas distribuiraju hranu identičnu onoj u Njemačkoj, sada je u parlamentu usvojena Uredba o prekograničnoj dostavi, koju je ona najviše kreirala. Kako navodi Ured Biljane Borzan, izglasana je pozicija o uredbi kojoj je cilj ostvariti veću transparentnost cijena dostave robe kupljene na internetu i bolji nadzor nad dostavljačima.

Zato bi i dostava trebala pojeftiniti. To je dobitak za domaće kupce i poduzetnike koji su dostavu artikala kupljenih online u EU plaćali skuplje nego ostali u EU, ili dostava u RH uopće nije moguća. “Prekogranična dostava je 3-5 puta skuplja od dostave unutar države članice, a posebno loše za Hrvatsku je da je prekogranična dostava u manje članice barem dvostruko skuplja nego u veće. Hrvatski građani koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugima”, ističe Borzan, podsjećajući da online kupuje više od trećine Hrvata. “Uredba želi olakšati malim i srednjim poduzetnicima proboj na tržište. Cilj je da svoje proizvode mogu prodavati na puno većem tržištu“, kazala je Borzan.

Podnošeći proljetos uredbu, istakla je da su upravo visoki troškovi dostave i povrata robe kupljene online potrošačima veći problem od započinjanja online posla, što jasno govori da će usvajanje uredbe dodatno potaknuti taj aspekt biznisa, pogotovo e-trgovinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close