‘Svaki put kad posjetim mali grad u Hrvatskoj iznenadim se kad vidim poduzetničku aktivnost mladih’

Autor: Josipa Ban , 18. kolovoz 2022. u 12:56
Veleposlanik Indije u Hrvatskoj, Nj. E. Raj Kumar Srivastava/Marko Lukunic/PIXSELL

Veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj, o snažnom gospodarskom rastu svoje zemlje, ve likom potencijalu u poslovnim bilateralnim odnosima i prilikama za hrvatske tvrtke na velikom indijskom tržištu.

Jedna od najmnogoljudnijih zemlja svijeta Indija proslavila je početkom tjedna 75. godišnju neovisnosti, odnosno kraj britanske imperijalističke vladavine.

U trenutku u kojem se većina država, posebno razvijenih zapadnih, bori s dvoznamenkastim stopama inflacije i niskim stopama rasta, Indija nema taj problem. Njezine su stope inflacije umjerene (6,71% u srpnju) uz stope gospodarskog rasta koje su najviše u posljednjem desetljeću (7%) te najviše među azijskim zemljama.

Sve ovo rezultat je, kaže Nj.E. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj, u intervjuu za Poslovni dnevnik, rezultat provođenja reformi.

Osim o situaciji u indijskoj ekonomiji s indijskim smo veleposlanikom razgovarali o prilikama koje to ogromno tržište može pružati hrvatskim kompanijama te o interesu indijskih kompanija da uđu na hrvatsko tržište.

A ono kaže, raste. Također, ovaj inženjer građevinarstva po struci veliki interes pridaje tehnologiji i startup sceni pa smo ga pitali i kako ocjenjuje hrvatski startup svijet.

Gdje je Indija danas, 75 godina od neovisnosti?
U trenutku kad slavimo 75. godišnjicu neovisnosti, Indija je čvrsto pozicionirana s odlučnošću da u sljedećih 25 godina osnaži svoj najvažniji resurs – ljude za uključiv rast vođen inovacijama i tehnologijom.

Veći dio zajedničke povijesti čovječanstva koji datira čak 2000 godina unazad, Indija je bila najveće gospodarstvo koje je pridonosilo trećini globalne proizvodnje, ali nakon dva stoljeća kolonijalnog pokoravanja i ekonomskog izrabljivanja pod Britanskim Carstvom, doprinos Indije globalnom BDP-u sveo se na pukih 3 posto u vrijeme osamostaljenja prije 75 godina.

Danas, nakon 75 godina neovisnosti, prema paritetu kupovne moći, indijski doprinos političkom BDP-u iznosi 8,7%. Uz udio od 17,3% svjetske populacije, Indija mora udvostručiti svoj doprinos u globalnom BDP-u u sljedećih 25 godina kako bi stvorila demokratsku jednakost za svoje ljude i time pridonijela globalnom miru, stabilnosti i prosperitetu.

Predstojeće putovanje vjerojatno će biti na putu eksponencijalnog rasta, s obzirom na demografsku sliku koju Indija uživa s prosječnom starošću stanovništva od jedva 29 godina. Tijekom pandemije, moto ‘samodostatnosti’ koju je premijer Narendra Modi dao narodu Indije stvorio je pozitivnu energiju i odlučnost među građanima da se suoče s izazovima koji su pred nama, zadržavajući našu širu viziju ‘Cijelog svijeta kao jedne obitelj’.

11,4

posto godišnja je stopa rasta Uttar Pradesha, najveće naseljene države Indije, u posljednjih šest godina

Doprinos Indije u globalnoj areni simboličan je za ovaj misaoni proces, bilo da govorite o Međunarodnom danu joge, Međunarodnom solarnom savezu, Koaliciji za infrastrukturu otpornu na katastrofe ili inicijativama ‘Jedan planet, jedno zdravlje’.

U posljednje dvije godine, Indija nije samo upravljala krizom Covid-19 za svoje ljude, već je također pružila podršku zemljama našeg neposrednog i šireg susjedstva kroz inicijativu ‘Vaccine Friendship’.

Indijski poriv prema digitalnoj transformaciji od 2016. već je stvorio temelje da se pripremimo za budućnost i to je bilo u potpunosti vidljivo tijekom posljednje dvije godine pandemije, što je dodatno ojačalo našu odlučnost da koristimo tehnologiju za uključiv i trajan rast. Ukratko, Indija danas, na svoju 75. godišnjicu neovisnosti, snažno stoji na transformacijskom putu koji je pred nama.

S proslavom 75. godišnjice neovisnosti dolaze i dobre ekonomske vijesti. Indija bi ove i sljedeće godine, prema prognozama, trebala ostvariti najveći gospodarski rast u posljednjem desetljeću, od 7 posto. Ujedno je to i najveći rast među azijskim zemljama. Što je pridonijelo tom rastu?
Gospodarskom rastu u Indiji pridonijele su uglavnom jasno usmjerene reforme vlade u smislu poboljšanja lakoće poslovanja.

Reformiranjem 3 L-a (Land, Labor, Liquidity) koja uključuju reforme poljoprivredne industrije, industrije rada i likvidnosti, naša je ekonomija postala konkurentnija. Rastu je pridonijelo i stvaranje fizičke i digitalne infrastrukture koja za cilj ima pružiti priliku inovativnim i poduzetnim mladim ljudima Indije za brži rast.

Dodatan rast indijskog gospodarstva zapravo dolazi rješavanjem dugotrajnih, dobro poznatih problema neučinkovitosti u različitim sektorima. Poljoprivredu smo pak učinili otpornijom na klimatske promjene te smo smanjili otpad u opskrbnim lancima, što je Indiju pozicioniralo kao zemlju koja nudi rješenja na globalnoj razini, i to u trenutku krize u sektoru hrane.

Primjerice, Indija je ove godine izvezla pšenicu u 23 države. Proizvodnja je uvijek bila problem u Indiji, navedeni sektor stagnirao je na ispod 17% našeg BDP-a. Ovo se pitanje rješava stalnim poticanjem proizvodnog sektora da postigne naš cilj od 25% udjela u BDP-u.

Time bi se smanjio pritisak na poljoprivredu jer bi se stvorile nove prilike za zapošljavanje. Konačno, sektor usluga je stvarni multiplikator snage za indijski gospodarski rast, sada i u sljedeća dva desetljeća, gdje bi digitalna transformacija i iskorištavanje novih tehnologija, kao što su umjetna inteligencija, blockchain i industrija 4.0, stvorile priliku za eksponencijalni rast.

Razumijevanje budućeg potencijala rasta Indije proizlazi iz činjenice da najveća naseljena država Indije (sa 16,5% stanovništva) Uttar Pradesh, raste zadnjih šest godina po prosječnoj godišnjoj stopi od 11,4%.

Kakva je situacija s inflacijom u Indiji?
Pandemija i rat glavni su čimbenici inflatornog pritiska diljem svijeta. U posljednjih šest mjeseci zabilježena je dvoznamenkasta inflacija u zemljama u razvoju, što je prilično neuobičajeno za globalnu ekonomiju.

S obzirom na pozornost koju je indijska vlada u posljednje dvije godine posvetila gospodarskim reformama i težnji prema samodostatnosti Indije, inflacijski je pritisak bio relativno umjeren. Vladina potrošnja za održavanje rasta i izgradnju vrhunske infrastrukture nastavit će se jer se pripremamo da u sljedećih 25 godina katapultiramo Indiju u ekonomiju više srednje klase.

Sadašnji inflatorni pritisci su privremeni. Dok ćemo upravljati njima nećemo skrenuti s puta prema većem cilju, a taj je da Indija postane najbolja destinacija za ulaganje, kao što je bio slučaj zadnjih pet godina.

Europa uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, a Indija od iste, uz ogromne popuste, kupuje naftu. Zašto se Indija nije priključila zapadu te tako dala podršku Ukrajini?
Indijsko stajalište o tekućoj krizi u Rusiji i Ukrajini i drugim sličnim situacijama u prošlosti uvijek je bilo vođeno našim načelnim stavom o poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i našom usredotočenošću na diplomaciju i pregovore za rješavanje svih otvorenih pitanja za stolom.

Globalni mir i sigurnost najvažniji su izazov pred ljudskim društvom, osim drugih globalnih izazova poput hrane, zdravlja, energije i klimatske sigurnosti. Indija se želi pozabaviti svim ovim globalnim izazovima angažiranjem svih zemalja istomišljenika u pronalaženju rješenja koja su dobra za društvo u cjelini.

Indijska vanjska politika vođena je s pet ključnih načela: strateška autonomija, izbjegavanje ekstremnih pozicija koje je teško održati, jačanje demokracije i multipolarnosti na globalnoj razini, suočavanje s globalnim izazovima putem globalnih partnerstva i priprema za budućnost korištenjem inovacija i tehnologije.

Naša će pozicija u bilo kojoj situaciji na globalnoj razini biti vođena obnovom mira i stabilnosti na globalnoj razini. Naš ministar vanjskih poslova dr. S. Jaishankar jasno je objasnio stajalište Indije u posljednja četiri mjeseca, uključujući i u Europi, o rusko-ukrajinskoj krizi.

Svjedoči li Indija odlasku stranih kompanija, odnosno premještanju proizvodnje, zbog problema u opskrbnim lancima i najavama mnogih zapadnih kompanija da će je premjestiti?
Zapravo, Indija bilježi, u posljednjih 5 godina, kontinuirani rast izravnih stranih ulaganja koja svake godine obaraju prethodne rekorde, unatoč pandemiji i geografskim-globalnim situacijama. To je bilo moguće jer je vlada Indije usredotočena na stvaranje ekonomske platforme za sve sudionike uz sve veću lakoću poslovanja kao i demokratizaciju prilika.

Koncept ulaganja povezanih s proizvodnjom u više sektora (posebno elektronike i farmaceutskih proizvoda) povećao je sudjelovanje stranih partnerskih tvrtki i stvorio novo partnerstvo s indijskim institucijama kako bi se ojačala inicijativa “Make in India” i kako bi Indija postala globalno središte za proizvodnju. Nije iznenađenje da je Indija u posljednjoj financijskoj godini (od travnja 2021. do ožujka 2022.) u izvozu roba i usluga prvi put premašila 600 milijardi američkih dolara.

Kako biste ocijenili političku i gospodarsku suradnju dviju zemalja – Hrvatske i Indije?
Što se tiče bilateralnih odnosa Indije i Hrvatske oni mogu samo rasti na temelju velikog potencijala unutar 4T-a (talent, tehnologija, turizam i trgovina) gospodarskih aktivnosti. Protekle dvije godine bile su teške za P2P (people to people connection – odnos između ljudi) i B2B (Business to Business – odnos između kompanija) angažmane.

Unatoč tome, uspjeli smo putem digitalnih i virtualnih sredstava nastaviti istraživanje prilika u različitim sektorima. U sljedećih nekoliko mjeseci vidjet ćemo angažmane G2G (government to government) u političkom i gospodarskom smislu koji su također pretrpjeli štetu zbog situacije s pandemijom.

Tako će u drugoj polovici rujna Zagreb posjetiti gospodin Deepak Bagla, generalni direktor Invest Indije, a koji će održati uvodno izlaganje na jednoj gospodarskoj konferenciji. Takvi će angažmani donijeti novi zamah u razumijevanju prilika i dodatno nadogradili uspjehe postignute u proteklih nekoliko godina.

Koliko je Hrvatska pak zanimljiva indijskim ulagačima i koji su sektori najpotentniji za suradnju?
Neki od indijskih ulagača sve više gledaju na Hrvatsku kao na središte za svoje regionalne i europske poslovne pothvate. Na Hrvatskoj je da se bolje pozicionira u Indiji kako bi iskoristila priliku koja joj se pruža ulaskom u Schengen i eurozonu 2023.

Već se raspravlja o nekim prijedlozima za istraživanje prilika koje se otvaraju ulaskom Hrvatske u navedene mehanizme, posebno s obzirom na lokacijsku prednost koju Hrvatska ima, kako u pogledu svoje pomorske i lučke infrastrukture, tako i u mogućnostima ulaganja koje se otvaraju u Hrvatskoj zahvaljujući projektima financiranim od strane EU, koji su u pripremi u sljedećih nekoliko godina.

Konkretnije, digitalno, zdravstvo (i farmaceutska i tradicionalna medicina), ugostiteljstvo, građevinarstvo, poljoprivredu i ekološki prihvatljive tehnologije vidimo kao područja od velikog potencijala za jačanje naših bilateralnih gospodarskih angažmana.

U kojim područjima domaće kompanije mogu konkurirati na ogromnom indijskom tržištu i koliko je domaćih kompanija tamo uspjelo ugovoriti poslove?
Snagu smo uočili u hrvatskim tehnološkim tvrtkama koje definitivno mogu stvoriti nišu za sebe na indijskom tržištu. U tom su kontekstu Infobip i Altpro tvrtke koje mogu biti uzor drugim hrvatskim tvrtkama na putu kroz goleme mogućnosti koje nudi indijski gospodarski i inovacijski krajolik. Postoji najmanje deset drugih tvrtki iz Hrvatske koje imaju korist od ovih prilika i to se može višestruko povećati kako napredujemo u gore navedenim sektorima.

Krajem 2020. pokrenuta je inicijativa India-Croatia Startup Bridge s ciljem povezivanja i proširenja poslovanja startupova, investitora, korporacija, inkubatora dviju zemalja. Ima li konkretnih rezultata Inicijativa?
U području inovacija i startupova, uspjeh inicijative India-Croatia Startup Bridge već je potvrđen kada smo dovršili prvi startup izazov u 50 dana u travnju i svibnju 2022., a u kojem je sudjelovalo 300 startupova iz Indije i Hrvatske. To je dobar početak za buduće inicijative naših startup gospodarskih sustava od kojih će hrvatski imati nesrazmjerno više koristi nego obrnuto.

To je tako jer su 3 S (brzina, vještina i osjetljivost) jedinstvene značajke koje određuju indijski startup ekosustav, a koje se danas ne podudaraju nigdje drugdje u svijetu. Dok slavimo 75. godišnjicu neovisnosti došli smo do brojke od čak 75 000 registriranih startupova. Ukupna neto vrijednost 105 indijskih jednoroga danas iznosi oko 330 milijardi američkih dolara.

Zanimate se za tehnološki sektor i startupove, kako ocjenjujete hrvatsku startup scenu i njen potencijal?
Hrvatski startup ekosustav raste u raznim područjima, zahvaljujući vezama s američkim i europskim ekosustavima kao i zbog velike inovacijske povijesti koju Hrvatska ima od vremena Ruđera Boškovića i Nikole Tesle.

Svaki put kad posjetim mali grad u Hrvatskoj iznenadim se kad vidim poduzetničku aktivnost malih i srednjih poduzeća te mladih hrvatskih poduzetnika u stvaranju vrijednosti za društvo. Ovo je najvažniji aspekt startup nacije u kojoj startupi stvaraju prilike i rješenja za svoje okruženje.

Obrazovne institucije u Hrvatskoj također su u dobroj poziciji za stvaranje ljudskih resursa spremnih za daljnji razvoj inovacijskog ekosustava. Vidim veliku budućnost za hrvatske startupove i veliku priliku za indijsko-hrvatsko partnerstvo na tom polju.

Komentirajte prvi

New Report

Close