Evo kada se može očekivati potpuni oporavak turizma: Naš sporiji od grčkog, brži od španjolskog

Autor: Marija Crnjak , 29. ožujak 2021. u 10:09
Kad krene oporavak i masovna putovanja, održivost je upitna/ŽELJKO MRŠIĆ/PIXSELL

Održivost je većinom stvar subjektivnog doživljaja različitih skupina u nekoj zajednici, kojoj jako malo znače stvarni podaci i nalazi istraživanja.

Globalni turizam, koji je lani imao par prihoda od 57 posto, u 2021. bi trebao ostvariti oko 20 posto manje prihoda nego 2019. godine, a potpuni oporavak turizma može se očekivati u roku od 3 do 5 godina.

Kad je Europa u pitanju, pritom se očekuje da će se najbrže oporaviti destinacije kao što su Portugal, Turska i Grčka, Španjolska i Francuska imat će najsporiji povratak, a Hrvatska će biti negdje između.

To su predviđanja kuće Euromonitor koje je iznijela šefica odjela turizma Caroline Bremner u petak, na webinaru u organizaciji Instuta za turizam na temu izgradnje boljeg i održivog turizma nakon pandemije.

Iako je održivost turizma, nakon godina pretjeranih turističkih gužvi s kojima su se suočavala brojna odredišta prije korone, mnogima trenutno tema broj jedan, s planovima da se turizam potpuno resetira i postane potpora razvoju lokalnih zajendica, to će biti teško ostvariti jednom kad se putovanja u potpunosti otvore, upozorili su sudionici webinara, turistički djelatnici iz regije.

Održivost je naime većinom stvar subjektivnog doživljaja različitih skupina u nekoj zajednici, kojoj jako malo znače stvarni podaci i nalazi istraživanja.

“Splitsko dalmatinska županija ima strateški plan razvoja održivog turizma, s točno utvrđenim slabim točkama, od infrastrukture do gužve, no otvoreno trebamo reći da će to biti jako teško provesti jer imamo jako slabu podršku partnera, odnosno turističkih djelatnika.

Njima je najvažnije da ostvare rast noćenja i prihoda”, istaknuo je Joško Stella, direktor turističke zajednice Slitsko dalmatinske županije.

S tim se slaže i Emil Kukalj iz turističke zajednice crnogorskog grada Bara. “Destinacije u kojima prevladava individualni smještaj nad kolektivnim imaju problem jer većinu čine subjekti koji nemaju dugoročnu viziju održivog turizma koja ih niti ne zanima, već ih zanima samo kako će oni sami ostvariti veću zaradu.

Pogotovo u godinama nakon pandemije, kad krene oporavak, sumnjam da ćemo uspjeti staviti održivost turizma u prvi plan”, kaže Kukalj.

Iako je trenutno skoro cijela Europa u novom lockdownu zbog širenja pandemije, oporavak naziru i u TUI-u, koji i dalje bilježi porast broja rezervacija ljetnog odmora – trenutno imaju oko 2,8 milijuna rezervacija za razdoblje od srpnja do studenog, uz kapacitet ponude od 75 posto u odnosu na 2019. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close