‘Naš mentalitet tjera strane ulagače’

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2015. u 21:59
Mladen Fogec/ Robert Anic/PIXSELL

Investicijska klima loša, uvjeti poslovanja pogoršani.

Poslovna i investicijska klima i dalje nisu dobre za strane ulagače, a velik dio odgovornosti za to leži u hrvatskom mentalitetu, rekao je u petak Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača (FIC), ujedno prvi čovjek Siemensa, na okruglom stolu "Drugo poluvrijeme".

"Nas zabrinjava što će strani investitor ovdje ostvariti profit. Taj mentalitet treba mijenjati", poručio je ilustrirajući važnost stranih kompanija  podatkom da su lani imale udjel u hrvatskom gospodarstvu od 45% u kapitalu, 50% u prihodima, 55% u izvozu, 25% u zaposlenosti i 45% u investicijama. Ekonomist Ante Babić, glavni tajnik FIC-a, naveo je da su od zadnje Bijele Knjige FIC-a, iz 2014., pogoršani uvjeti poslovanja i investiranja u svim područjima osim radnih odnosa.

Po njemu, na to su utjecale izmjene zakona, uvođenje novih poreza, nove trošarine na gorivo i cigarete, PDV na građevinsko zemljište, ali i uvođenje poreza na štednju i dividendu. "Problem je i u tome što se inoinvestitori ovdje suočavaju s raznim tumačenjima poreznih i inih propisa. Jedno će čuti u Zagrebu, drugo u Varaždinu. Premalo je onih što razumiju europske procedure", kazao je Babić, koji se uz ostalo zalaže za daljnje racionaliziranje broja agencija. Konzultant Milan Račić naglasio da se ne smijemo zatvoriti u sebe, pogotovo jer Hrvatska ima problem vodstva na svim razinama – od političkog preko poslovnog do sindikalnog. 

Komentirajte prvi

New Report

Close