Industrija traži hitne mjere: Dogodilo se ono što smo počeli osjećati od ljeta prošle godine

Autor: Marija Brnić , 04. veljača 2020. u 14:00
U pitanju je opstanak malih pilana, najviše su pogođeni proizvođači peleta/Shutterstock

Marijan Kavran u ime sektora šalje apel Vladi da preko državne tvrtke zaštiti proizvođače kako se ne bi ponovila ‘crna’ 2008.

Dogodilo se ono što smo počeli osjećati od ljeta prošle godine, kada su se pojavile prve naznake usporavanja drvoprerađivačke industrije – u siječnju su cijene na tržištu pale za 20 posto, a obim narudžbi bilježi još i veći pad, za 25 posto u odnosu na isti mjesec 2019. i doveden je u pitanje opstanak mnogih drvoprerađivača, osobito malih pilana", upozorava Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera, koji je s Udrugom za biomasu CROBIOM-om prošli tjedan održao hitnu sjednicu zbog stanja u sektoru.

Najviše su pogođeni proizvođači peleta, te proizvođači paletiziranog ogrjevnog drva exclusive (PODE), kojima je tržište izloženo problemima tople zime, zbog čega je na tržištu EU na koje najvećim dijelom plasiraju proizvode došlo do smanjenja potrošnje, a pri tom im je "uskočila" nova konkurencija s osjetno jeftinijim proizvodima, uglavnom iz Poljske, Rumunjske, Ukrajine, pa i BiH. Rezultat toga su napunjena skladišta, a kod nekih proizvođača ogrjevnog drveta proizvodnja je još u studenome zaustavljena i vrlo je izgledno da do travnja neće biti razloga za ponovno pokretanje.

Dodatno problem pričinjava i maloprodaja Hrvatskih šuma, zbog čega su se Hrvatski drvni klaster, te Udruga proizvođača peleta, briketa i drvne mase, kao i Udruga hrvatskih proizvođača ogrjevnog drva obratili upravi Hrvatskih šuma.  Traže poduzimanje hitnih kompenzacijskih mjera kako bi zadržali proizvodnju i prije svega radna mjesta o kojima ovisi nastavak poslovanja, budući da su tvrtke koje su pogođene u pravilu mali proizvođači, oko 30-ak radnika, te s ruralnih područja.

Konkretno, predlažu hitno smanjenje cijene sirovine za 15 posto, te produljenje roka plaćanja sa 60 na 90 dana za drvne sortimente isporučene u 2020., te među ostalim promjenu dinamike isporuke tako da stavlja u prodaju putem javnog nadmetanja količine koje proizvođači ne uspiju preuzeti, kako bi se na taj način izbjeglo i propadanje sirovine. Kavran u ime sektora šalje apel i prema Vlada da preko svoje državne tvrtke zaštiti ove proizvođače kako se ne bi ponovila 2008., kada je drvnu industriju prvu pokosila gospodarska kriza. S 15-postotnim smanjenjem cijene ogrjevnog drva bukve i graba proizvođači bi, kako kaže Davor Zec, čelnik Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne mase, mogli konkurirati, a prijedlog je i da ta mjera bude na snazi do kraja rujna.

Što se produljenja roka plaćanja tiče, proizvođači se pozivaju na mogućnost sklapanja Ugovora o robno trgovačkom kreditu kojeg predviđa Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Ono što je s ovom krizom izbilo u fokus jest i slučaj da su maloprodajne cijene za građane znatno niže od veleprodajnih koje proizvođači plaćaju kao pravne osobe. Time se, smatra Zec, stvar nelojalna konkurencija i podržava ionako jako crno tržište, a prema podacima koje daje, po sniženoj cijeni raspoloživo je i do 800.000 m3 drva.

"Navedene kompenzacijske mjere imale bi učinak na sve proizvođače peleta i paletiziranog ogrjevnog drva exclusive, te bi zasigurno osigurale opstanak velikog broja proizvođača poglavito na ruralnim predjelima. U vrijeme velikog odljeva radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske što za posljedicu ima i odlazak čitavih obitelji smatramo da Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume imaju zajednički interes za provedbu ovako predloženih kompenzacijskih mjera koje su u potpunosti u skladu s našim zakonodavstvom", ističe Kavran, dodajući kako sve zemlje s razvijenom drvnom industrijom koriste razne mjere kako bi je očuvali i poticali korištenje drvnih proizvoda. U Hrvatskoj već desetljeće, od posljednje velike krize, drvno-prerađivački sektor lobira za usvajanje sustavnih mjera, no ne nailaze na pozitivnu reakciju.

Trenutna situacija stoga je za naše sugovornike prilika da se to promijeni. To više ima li se u vidu i moguć utjecaj daljnjeg širenja koronavirusa na trgovačke tokove, zbog čega su naši proizvođači ne samo izravno izloženi gubljenju kupaca u Kini, nego će europsko tržište biti dodatno zagušeno zbog činjenice da će veliki proizvođači također imati obustave isporuke proizvoda u Kinu. "Nakon ozbiljnih intervencija u brodogradnju i kroz konsolidaciju strateških tvrtki Vlada ima priliku usvojiti hitne sektorske mjere kroz poslovanje državne tvrtke Hrvatske šume, uz pretpostavku da iste mjere neće ugroziti poslovanje te tvrtke u vlasništvu države", poručuje Kavran.

Što o predloženim mjerama imaju za reći u Hrvatskim šumama, doznat će se tek danas, jer će na temu pristiglih prijedloga Uprava i predstavnici svih sektora održat sastanak na kojemu će razmotriti moguće daljnje korake. Iz krugova Hrvatskih šuma čuje se stav da se nižim cijenama koje imaju hrvatski proizvođači podupire ta proizvodnja, no iz redova proizvođača dolaze suprotne informacije. Hrvatske šume u prosincu su, tvrde, razmatrali povećanje cijena sirovine, a i uz sadašnje vrijednosti imaju velike zalihe na skladištu i ne uspijevaju ih prodati.

Komentirajte prvi

New Report

Close