Napredovali smo na listi talenata u svijetu, no i dalje u donjoj trećini

Autor: Ana Blašković , 09. prosinac 2021. u 22:01
Najveći nedostatak slabo ulaganje kompanija u trening zaposlenika/J. Galoić/PIXSELL

Najbolje ocjene Hrvatska je dobila za faktor ulaganja i razvoja (34.).

Hrvatska je ove godine 49. zemlja na Svjetskoj ljestvici talenata, četiri mjesta više nego lani, objavio je Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne.

Unatoč poboljšanju, Hrvatska je među 64 zemlje još uvijek u donjoj trećini. Na prvom mjestu je (opet) Švicarska, slijede Švedska, Luksemburg, Norveška i Danska.

Izvješće o talentima ocjenjuje sposobnost zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene osobe kako bi stvorila bazu talentiranih ljudi potrebnih poduzećima u stvaranju nove vrijednosti što povećava konkurentnost zemlje.

Temelji se na tri faktora i 31 pokazatelju – od statistike do ankete mišljenja gospodarstvenika. Ključni faktori su ulaganje i razvoj za podizanje kvalitete obrazovnog sustava.

Potom faktor privlačnosti koji odražava sposobnost zemlje da zadrži i privuće nadarene te faktor spremnosti koji je pokazatelj kvalitete vještina i kompetencija.

Najbolje ocjene Hrvatska je dobila za faktor ulaganja i razvoja (34.), a kao prednost istaknut je omjera učenika i profesora u školama, dok je najvećim nedostatak slabo ulaganje kompanija u trening zaposlenika.

Po faktoru privlačnosti Hrvatska je 58., dok je kod faktora spremnosti zemlje za udovoljavanjem zahtjevima tržišta za kvalificiranom radnom snagom na 54. mjestu.

Komentirajte prvi

New Report

Close