Napravili ste test na antitijela ali vas zbunjuju rezultati? Stručnjakinja je sve jednostavno objasnila

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2021. u 12:20
foto: pixabay

Objasnila je da trenutačno dostupni testovi analiziraju uglavnom dva virusna proteina.

Što je više osoba koje su se cijepile ili preboljele koronavirus, sve više je onih koji žele provjeriti koju razinu zaštite imaju. Na tržištu se nude razni testovi čiji rezultati variraju i zbunjuju ljude pa tako neki imaju pedesetak, a drugi preko tisuću protutijela. Kako funkcioniraju testovi na protutijela za koronavirus i kakve podatke dobivamo, tportal je pitao Paolu Kučan Brlić iz Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

‘Podatak koji dobijete razlikuje se od testa do testa i ovisi o tome što se njime analizira. Neki testovi daju kvalitativni rezultat (ima ili nema protutijela), a kod nekih testova radi se kvantifikacija, odnosno određivanje količine protutijela’, kazala nam je Paola Kučan Brlić.

Objasnila je da trenutačno dostupni testovi analiziraju uglavnom dva virusna proteina: protein šiljka (spike) ili nukleoprotein (N), ali i tu postoje varijacije na temu jer različiti testovi koriste različite varijante (dijelove) tih proteina.

‘Vrijednosti dobivene kvantitativnim testovima najčešće su izražene kao AU/ml, odnosno tzv. arbitrary units, što znači da se radi o relativnim vrijednostima određenim temeljem usporedbe rezultata mjerenja testiranog seruma s rezultatom mjerenja interne pozitivne kontrole’, kazala nam je stručnjakinja.

No potom je upozorila da, s obzirom na to da je različita interna pozitivna kontrola za svaki test, ove vrijednosti mogu značajno varirati između testova i zato će kod nekog testa već 50 AU/ml značiti da je riječ o pozitivnom rezultatu, a kod nekog će te vrijednosti biti u tisućama.

‘Čak i kada bi se koristila univerzalna pozitivna kontrola, svaki test ima drugačiju razinu osjetljivosti i tzv. read-out, pa je vrlo teško postići iste vrijednosti različitim testovima. Zato i sami proizvođači navode da se rezultati testa ne smiju uspoređivati, već se interpretacija rezultata radi temeljem kontrola za pojedini test’, navodi naša sugovornica.

U konačnici, kaže, to znači da netko s vrijednošću 50 AU/ml ima jednaku količinu protutijela kao netko s vrijednošću 2000 AU/ml ako nisu testirani istim testom.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close