Napokon rast proizvodnje, lijekovi s +57%, hrana +5%

Autor: Jadranka Dozan , 07. ožujak 2019. u 22:00
Farmaceutika značajno porasla/M. Sušenj/PIXSELL

Obujam proizvodnje u siječnju je povećan 4,7%, što je tek treća pozitivna godišnja stopa još od listopada 2017. godine.

Prerano za proglašenje zaokreta trenda, ali ova godina za domaću je industriju barem počela solidno, prekidajući tako 6-mjesečni niz pada proizvodnje na godišnjoj razini.

Prema podacima DZS-a, u odnosu na lanjski siječanj obujam proizvodnje porastao je (kalendarski prilagođeno) solidnih 4,7 posto, odnosno 3,2 posto prema izvornim podacima. 

Kako je istodobno broj zaposlenih u industriji smanjen za 2,2 posto, proizvodnost rada porasla je 5,5 posto. Od glavnih industrijskih grupacija, u negativnoj zoni u siječnju su nastavili tavoriti samo kapitalni proizvodi (-4,5%) i trajni proizvodi za široku potrošnju (-5,3%).

Prerađivačka industrija koja nosi oko 4/5 ukupne proizvodnje povećala je siječanjski obujam za 3,8 posto, a godišnjim je rastom od gotovo 57 posto prednjačila proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka.

Dvoznamenkast je godišnji rast zabilježen i kod proizvoda od gume i plastike (+16,6%), metala (+30,9%) te računala te elektroničnih i optičkih proizvoda (+36,8%). Ipak, s obzirom na osjetno veći ponder najveći doprinos rastu prerađivača dala je prehrambena industrija, koja je šestomjesečni niz minusa prekinula siječanjskim rastom za 5,1%.

S druge strane, rast proizvodnje prigušila je proizvodna 'rupa' kod naftnih proizvoda (-91,9%) te očekivani pad kod brodova (ostala prijevozna sredstva s -58,4%). Sve u svemu, solidan početak godine, iako analitičari za industriju 2019. i dalje ne predviđaju uzlet već relativno skroman rast. 

Komentirajte prvi

New Report

Close