Naplaćeno 457 tisuća eura kazni, 70 posto nadziranih vratilo cijene

Autor: Suzana Varošanec , 26. siječanj 2023. u 22:00
U 19 trgovačkih lanaca tržišna inspekcija obavila je 93 nadzora, kod četiri je utvrđeno neopravdano povećanje cijena/S. Strukić/PIXSELL

Čak 70% nadziranih subjekata kod kojih je utvrđeno povećanje cijena neposredno nakon nadzora vratilo je maloprodajne cijene na visinu na dan 31. prosinca 2022.

Pojačani nadzor inspekcija Državnog inspektorata zajedno s mjerama Vlade u cilju zaštite prava potrošača uredili su plodom, po ocjeni državnog inspektora Andrije Mikulića.

Čak 70% nadziranih subjekata kod kojih je utvrđeno povećanje cijena neposredno nakon nadzora vratilo je maloprodajne cijene na visinu na dan 31. prosinca 2022.

To pokazuju preliminarni podaci Državnog inspektorata na dan 25. siječnja, po kojima je provedeno 1458 nadzora te je u 305 nadzora utvrđeno neopravdano povećanja cijena.

Prosječno povećanje cijena iznosi do 30% za nadzirane usluge, prosječno 15% u trgovini na malo pekarskim proizvodima, kod pojedinih ugostiteljskih usluga do 10%, a u djelatnosti trgovine na malo za pojedine kontrolirane proizvode iznosi do 17%.

U 19 trgovačkih lanaca tržišna inspekcija obavila je 93 nadzora, a kod četiri je utvrđeno neopravdano povećanje maloprodajnih cijena za 10 proizvoda. Dosad su izrečene 272 novčane kazne u ukupnom iznosu od 457 tisuća eura, a tijeku su još 211 nadzora.

Ekonomist Damir Novotny smatra da je metodološki sve dvojbeno, jer to nije reprezentativni uzorak za zaključak kakav učinak imaju Vladine mjere na inflaciju i kretanje cijena temeljem prijelaza na euro, te je po njemu potrebno pričekati indeks potrošačkih cijena za siječanj DSZ-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close